Zdrowe ciasto z cieciorki z truskawkami i czekoladą

Nie wiem jak to jest z Wami, ale ja na połączenie wyrazów "ciasto" i "zdrowe" reaguję sporym zainteresowaniem. Dzisiaj proponuję Wam hit weekendu, czyli kakaowe ciasto z... ciecierzycy. Kto już próbował ciasta fasolowego ten wie, że posmaku roślinnego absolutnie w deserze nie wyczuje. Bardzo sycące, idealne do kawy, a nawet jako słodkie śniadanie. 

Na keksówkę, czas wykonania: 15 minut + 40-50 minut pieczenia
- 2 puszki ciecierzycy gotowanej na parze
- 2 jajka
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
- łyżeczka cynamonu
- 120 g jogurtu naturalnego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 8 łyżek brązowego cukru (można zastąpić miodem/słodzikiem/ksylitolem/syropem z agawy)
- garść żurawiny i pokrojonych suszonych śliwek
- garść truskawek
- 2 paski gorzkiej czekolady

1) Piekarnik grzejemy do 190 stopni.
2) Wszystkie składniki oprócz owoców blendujemy na gładką masę. Jeśli miejscami zostaną kawałki ciecierzycy w niczym to nie przeszkadza, będą widoczne na przekroju ciasta.
2) Do masy dodajemy żurawinę i śliwki, mieszamy łyżką.
3) Masę wylewamy do keksówki, i wstawiamy do piekarnika na 40-50 minut (gotowość sprawdzamy poprzez wbijanie w ciasto patyczka, wyciągamy gdy będzie suchy).
4) Na wierzchu układamy truskawki, polewamy roztopioną gorzką czekoladą.

Najlepiej smakuje następnego dnia, o ile wytrwacie tyle w oczekiwaniu :)
Smacznego!





Podziel się: