Zdrowe ciasto z cieciorki z truskawkami i czekoladą
Nie wiem jak to jest z Wami, ale ja na połączenie wyrazów "ciasto" i "zdrowe" reaguję sporym zainteresowaniem. Dzisiaj proponuję Wam hit weekendu, czyli kakaowe ciasto z... ciecierzycy. Kto już próbował ciasta fasolowego ten wie, że posmaku roślinnego absolutnie w deserze nie wyczuje. Bardzo sycące, idealne do kawy, a nawet jako słodkie śniadanie.
Na keksówkę, czas wykonania: 15 minut + 40-50 minut pieczenia
- 2 puszki ciecierzycy gotowanej na parze
- 2 jajka
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
- łyżeczka cynamonu
- 120 g jogurtu naturalnego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 8 łyżek brązowego cukru (można zastąpić miodem/słodzikiem/ksylitolem/syropem z agawy)
- garść żurawiny i pokrojonych suszonych śliwek
- garść truskawek
- 2 paski gorzkiej czekolady
1) Piekarnik grzejemy do 190 stopni.
2) Wszystkie składniki oprócz owoców blendujemy na gładką masę. Jeśli miejscami zostaną kawałki ciecierzycy w niczym to nie przeszkadza, będą widoczne na przekroju ciasta.
2) Do masy dodajemy żurawinę i śliwki, mieszamy łyżką.
3) Masę wylewamy do keksówki, i wstawiamy do piekarnika na 40-50 minut (gotowość sprawdzamy poprzez wbijanie w ciasto patyczka, wyciągamy gdy będzie suchy).
4) Na wierzchu układamy truskawki, polewamy roztopioną gorzką czekoladą.
Najlepiej smakuje następnego dnia, o ile wytrwacie tyle w oczekiwaniu :)
Smacznego!
Tagi:
ciasta i ciastka
ciasto
cieciorka
cynamon
deser
drugie śniadanie
gorzka czekolada
kakao
przekąska
śniadanie
truskawki
23 komentarze
A dałoby się tak zrobić z ciecierzycy nie z puszki? Takiej którą samemu trzeba ugotować?
OdpowiedzUsuńTak, tylko najpierw musisz namoczyć ją przez 12h w wodzie, a potem gotować przez pół godziny.
UsuńWiem, bo cieciorka ze szpinakiem to jedno z moich ulubionych dań :)
Usuńdzięki za odpowiedź :)
Takiego połączenia jeszcze nie jadłam, ale brzmi zachęcająco :)
UsuńPyszne jest, polecam :)
Usuńa jeszcze mam pytanie, to tej cieciorki ile gram wychodzi na całe ciasto?
Użyłam dwóch puszek 310 gram firmy Bonduelle :)
UsuńBardzo dziękuję :)
UsuńIdealne to ciasto. Z ciecierzycy jeszcze przede mną ;)
OdpowiedzUsuńTo musi być wyjątkowe ciasto. Chętnie spróbuję (:
OdpowiedzUsuńDla mnie coś nowego:)
OdpowiedzUsuńPysznie ♥
OdpowiedzUsuńjak dla mnie propozycja idealna, kocham ciecierzycę w każdej postaci, w wypiekach wybitnie! :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się to niesamowicie, a do tego jest z mojej ukochanej ciecierzycy! :-)
OdpowiedzUsuńświetne ciacho, do tego tylko szklanka koktajlu i podwieczorek jak znalazł :)
OdpowiedzUsuńmrrrr musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńStrasznie mnie kuszą ciasta ze strączków. Ciecierzyca to chyba mój ulubiony ''strączek'' i od takiego ciasta właśnie zacznę ;)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
O nieee, nie mam piekarnika... :<
OdpowiedzUsuńWygląda kusząco :)
OdpowiedzUsuńO kurczaki! Świetna propozycja!
OdpowiedzUsuńPo pierwsze wygląda pysznie, jestem zauroczona wręcz. Po drugie.. To jest zdrowe! Wszystko czego potrzebuję! :)
Zostaję u Ciebie na dłużej!
Do tej pory robiłam ciasta fasolowe, czas się skusić na cieciorkę, bo ją uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńMam w mieszkaniu 2 puszki ciecierzycy konserwowej i zastanawiam się czy mogę ją dodać zamiast ciecierzycy gotowanej na parze? Będzie jakaś różnica? :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że możesz spróbować :)
Usuń