Fit ciasto marchewkowe


W odróżnieniu od ciasta z fasoli czy buraków, nikogo już chyba nie zdziwi deser z marchewki. Klasyka! Dzisiaj przedstawiam Wam moją dietetyczną wariację na temat marchewkowca.


Lista zakupów:
spód
- 6 średnich marchewek startych na tarce o drobnych oczkach
- 4 jajka
- ok. 15 łyżek mąki owsianej (można zmielić płatki, ja użyłam gotowej)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki miodu
góra
- serek naturalny np. Almette + 2 łyżki miodu
- prażone migdały

Krok po kroku:
1) Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy te pierwsze w osobnej misce (ja zrobiłam to trzepaczką, ale jeśli użyjecie miksera to ciasto wyrośnie nieco wyższe).
2) Do żółtek dodajemy mąkę, proszek, kakao, olej, miód i mieszamy. Jeśli masa jest za sucha i ciężko jest połączyć składniki, możemy dodać odrobinę wody. Uzyskaną masę łączymy z białkami i startą marchewką ciągle mieszając.
3) Pieczemy w 180 stopniach (góra-dół) przez 45 minut.
4) Kiedy ciasto ostygnie dekorujemy je masą (serek+miód) i prażonymi migdałami.

Smacznego!

Podziel się: