Dietetyczne pancakes


Chyba zdążyliście już zauważyć, że uwielbiam śniadania. O zrobieniu takich placuszków myślałam już dłuższy czas, ale wydawało mi się, że muszę zakupić odpowiednią patelnię, że będzie z tym dużo roboty i że nie jest to takie dietetyczne danie. Wczoraj siedząc po uszy w nauce dopadła mnie ochota na coś słodkiego. Zaglądam do lodówki, a tam jajko i resztka mleka. Typowa zawartość studenckiej lodówki w gorącym okresie sesji. Potrzeba matką wynalazków i tak powstał przepis na pancakes. 


Lista składników na 4 placuszki:
- 1 jajko
- 40 ml mleka
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka ksylitolu
- 3 łyżki mąki pełnoziarnistej
- olej kokosowy do smażenia
- ulubione dodatki - u mnie miód i truskawki

Krok po kroku
1) Jajko i mleko mieszamy trzepaczką w misce.
2) Dodajemy suche składniki i mieszamy do połączenia składników do konsystencji gęstej śmietany.
3) Patelnię smarujemy tłuszczem (pędzelkiem, albo nasączonym ręcznikiem papierowym) i rozgrzewamy.
4) Na patelni formujemy placki równej wielkości (np. 1,5 łyżki) , przerzucamy na drugą stronę, gdy na powierzchni pojawią się bąbelki powietrza (a jak się nie pojawią, to jak się zarumieni dół - sprawdzamy odchylając nożem).

Smacznego! 








Podziel się: