Ryż na mleku z jabłkami i cynamonem
Wczoraj dopadła mnie ochota na obiad na słodko. Przypomniał mi się smak ryżu z jabłkami i cynamonem i wiedziałam, że dopóki go nie zrobię będzie za mną chodzić :) Znacie to uczucie? Wyszedł kremowy, o moim ulubionym cynamonowym zapachu i smaku jabłecznika.
Niebo w gębie! Kto ściśle liczy kalorie może zamienić biały ryż na brązowy czy na kaszę jaglaną ugotowaną na wodzie - mnie marzył się konkretny smak z dzieciństwa.
Na 3 porcje, czas przygotowania: 30 minut
- 2 saszetki ryżu
- 4 jabłka
- 2 łyżki cynamonu
- ok. 2,5 łyżki miodu
- cukier waniliowy do smaku
- garść rodzynek
- 2 kubki mleka
Krok po kroku
1) Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ja zrobiłam to rano przed wyjściem na zajęcia, a potem mogłam od razu gotować go w mleku.
2) Myjemy, obieramy jabłka i trzemy za pomocą tarki.
3) Do jabłek dodajemy cynamon, rodzynki, cukier waniliowy do smaku (zależy od słodkości jabłek). Podgrzewamy na patelni.
4) Ryż gotujemy w mleku na najmniejszym palniku na najsłabszym płomieniu ciągle mieszając, aby się nie przypalił, aż wchłonie mleko i osiągnie pożądaną przez nas konsystencję. Na koniec dodajemy miód i mieszamy.
5) Wykładamy ryż do miseczek, na nim układamy ciepłe jabłka.
Smacznego!