Owsiany omlet na słodko


Nie wiem jak mogłam wcześniej nie wpaść na to, że omlet na słodko to rewelacyjny sposób na początek dnia. Jest puszysty, sycący i po prostu pyszny. Śniadanie godne polecenia!

Lista składników na 2 omlety:
- 4 jajka
- 8 łyżek płatków owsianych
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki ksylitolu
- ulubione owoce/dżem
- pół opakowania serka wiejskiego

Krok po kroku:
1) Płatki owsiane zalewamy wodą, do poziomu płatków (chodzi o to, żeby zmiękły, więc wody nie musi być dużo).
1) Żółtka oddzielamy od białek.
2) Białka ubijamy na sztywną pianę.
3) Płatki owsiane miksujemy z żółtkami, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dodajemy do ubitych białek i mieszamy do połączenia się składników.
4) Patelnię o dosyć małej średnicy smarujemy tłuszczem, rozgrzewamy i wylewamy na nią masę. Omlet smażymy pod przykryciem, około 3 minut z jednej strony i przerzucamy na drugą. Najlepiej odchylić kawałek omleta na bok i sprawdzić czy już się zarumienił.

Na zdjęciach widzicie podduszone jabłka wykonane według znanego już Wam przepisu (Budyń z kaszy jaglanej o smaku jabłecznika), ale tak jak wspomniałam wcześniej, możecie wykorzystać swoje ulubione owoce, twaróg, serek wiejski, miód czy roztopioną gorzką czekoladę. 



Podziel się:

35 komentarze

  1. Omlet wyszedł przepyszny :)
    Jestem ciekawa ile kcal ma jedna porcja? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Omlet na słodko jest wyśmienity, właściwie robię go częściej niż w wersji na słono:)
    W piątek kupiłam identyczny talerz;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Omlet jest pyszny w obu wersjach, świetny przepis na zdrowe i sycące śniadanie. Na dobrej patelni smarowanie tłuszczem nie jest konieczne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie wypróbuje ten przepis jutro na śniadanie. Cieszę się, że trafiłam na Twojego bloga, na pewno na długo tu zostanę ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Beznadziejny przepis! Omlet wychodzi tak puszysty i wysoki, ze predzej sie spali (nawet na malym ogniu) niz zdarzy sie usmazyc. Musialam wyrzucic wszystko do kosza i zrobic drugi z innego przepisu. Na ten przepis szkoda tracic skladnikow.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może masz słabą patelnię? Mnie i wielu czytelnikom się udało się wielokrotnie go usmażyć, więc może to nie kwestia przepisu :) Pozdrawiam

      Usuń
  6. Ciezko dostac cukier waniliowy:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest nawet w Biedronce, ale możesz go pominąć w przepisie :)

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    3. Jaki jest problem zrobic sobie samemu prawdziwy cukier waniliowy? Zwykly puder wymieszac z ziarnami wanilii i gotowe!

      Usuń
  7. Świetny blog ;) omlet wyszedł pyszny! Najadlam się strasznie jednym, drugiego nie wcisne ;( zostawię sobie na kolacje, myślisz, że to dobry pomysł czy nie polecasz? ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny blog ;) omlet wyszedł pyszny! Najadlam się strasznie jednym, drugiego nie wcisne ;( zostawię sobie na kolacje, myślisz, że to dobry pomysł czy nie polecasz? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że nic mu się nie stanie w lodówce do kolacji :) Smacznego!

      Usuń
  9. Kupa a nie omlet. Wychodzi tak puszysty że nie ma najmniejszych szans na usmazenie. Może komuś wyszedł ale podejrzewam że ma super patelnie albo kosmiczne umiejętności. Przepis na blogu powinien być dostępny dla każdego i dość łatwy do zrobienia. Ten zdecydowanie nie jest. Odradzam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi, że Ci nie wyszło! Moja patelnia jest na maksa wysłużona i daje radę wykonać takiego omleta kilka razy w tygodniu :)!

      Usuń
    2. To wszystko zalezy jak mocno bialka sie utrzepie...np.po rozdzieleniu bialek od zoltek nie konieczznie trzeba je mocno ubijac.moze poprostu wymieszac porzadnie i dodac do reszty i wtedy zmiksowac wszystko razem??

      Usuń
    3. mi również nie wyszło... składniki do wywalenia... a szkoda.. nie wiem co zrobiłam żle.

      Usuń
  10. Najlepszy pomysł na sniadanie ! Na moim blogu pojawił sie post o korzyściach płynących ze spożywania dużej ilości białka na sniadanie ! :)
    http://fit-muffin.blogspot.com/2015/12/moc-energia-biako.html#.Vmx3i0rhCM8
    Pozdrawiam wszystkich :) !

    OdpowiedzUsuń
  11. płatki należy odsączyć z wody ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, zalewamy ich tyle, że wsiąkają w płatki i nie trzeba nic odsączać. Jeśli zalałaś za dużo to oczywiście odlej wodę.

      Usuń
  12. Rewelacja omlet jest puszysty lekki w polaczeniu z bananem niebo w gębie 😊dodałam do płatków 2 łyżki od herbaty wiorkow kokosowych bo taki mialam smak . Pysznie polecam 👏👏👏👍

    OdpowiedzUsuń
  13. Jednak trzeba chyba przyprawić jajka solą. Bez smaku i mdły. Gdyby nie dodatki, nie dałoby się zjeść :/ No ale nie neguję całkowicie przepisu, bo każdy ma różne smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Genialny 😊zrobilam z kakaem i cynamonem. Pyszności. Ile ma kcal takie cudo ?

    OdpowiedzUsuń