Owsiany omlet na słodko


Nie wiem jak mogłam wcześniej nie wpaść na to, że omlet na słodko to rewelacyjny sposób na początek dnia. Jest puszysty, sycący i po prostu pyszny. Śniadanie godne polecenia!

Lista składników na 2 omlety:
- 4 jajka
- 8 łyżek płatków owsianych
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki ksylitolu
- ulubione owoce/dżem
- pół opakowania serka wiejskiego

Krok po kroku:
1) Płatki owsiane zalewamy wodą, do poziomu płatków (chodzi o to, żeby zmiękły, więc wody nie musi być dużo).
1) Żółtka oddzielamy od białek.
2) Białka ubijamy na sztywną pianę.
3) Płatki owsiane miksujemy z żółtkami, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dodajemy do ubitych białek i mieszamy do połączenia się składników.
4) Patelnię o dosyć małej średnicy smarujemy tłuszczem, rozgrzewamy i wylewamy na nią masę. Omlet smażymy pod przykryciem, około 3 minut z jednej strony i przerzucamy na drugą. Najlepiej odchylić kawałek omleta na bok i sprawdzić czy już się zarumienił.

Na zdjęciach widzicie podduszone jabłka wykonane według znanego już Wam przepisu (Budyń z kaszy jaglanej o smaku jabłecznika), ale tak jak wspomniałam wcześniej, możecie wykorzystać swoje ulubione owoce, twaróg, serek wiejski, miód czy roztopioną gorzką czekoladę. 



Podziel się: