Mięso mielone w sosie pomidorowym z kaszą i warzywami


Mój mąż jedząc to danie stwierdził, że nie pamięta kiedy ostatni raz jadł coś tak dobrego. Było to zaraz po powrocie z wakacji, gdzie objedliśmy się całą masą pysznego jedzonka. Są dwie opcje - albo warto przetestować ten przepis, albo chciał mi się przypodobać ;)


Na 6 porcji:
- 1 kg chudego mięsa mielonego
- olej do podsmażenia mięsa
- 2 saszetki miksu kasz: bulgur, pęczak i soczewicy zielonej (Melvit)
- 4 marchewki
- kartonik przecieru pomidorowego (500g)
- 8 łyżek kukurydzy z puszki
- pęczek koperku
- papryka słodka, ostra, czosnek granulowany Maluku

Krok po kroku
1) Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu.
2) Na dużej patelni podsmażamy mięso mielone, doprawione papryką słodką, ostrą, solą, pieprzem i czosnkiem.
3) Marchewki obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do mięsa mielonego i zalewamy szklanką wody. Dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw.
4) Dodajemy ugotowaną wcześniej kaszę i przecier pomidorowy, mieszamy i gotujemy jeszcze 3 minuty pod przykryciem.
5) Doprawiamy do smaku, dodajemy kukurydzę i połowę posiekanego koperku. 
6) Całość porządnie mieszamy i wykładamy na talerze dekorując koperkiem.

Smacznego!

Podziel się:

0 komentarze