Omlet z masłem orzechowym i bananami


Niezawodny przepis na omlet? Proszę bardzo! Zawsze wychodzi pyszny, puszysty, a w towarzystwie masła orzechowego i bananów plasuje się na 1 miejscu w klasyfikacji moich ulubionych śniadań. 

Lista składników na 2 omlety
- 4 jajka
- 8 łyżek płatków owsianych
- łyżeczka proszku do pieczenia
- masło orzechowe do posmarowania omletów (kilka łyżek)
- banan
- łyżeczka nasion chia (opcjonalnie)

Krok po kroku
1) Płatki owsiane zalewamy wodą, do poziomu płatków (chodzi o to, żeby zmiękły, więc wody nie musi być dużo).
1) Żółtka oddzielamy od białek.
2) Białka ubijamy na sztywną pianę.
3) Płatki owsiane miksujemy z żółtkami, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dodajemy do ubitych białek i mieszamy do połączenia się składników.
4) Patelnię o dosyć małej średnicy smarujemy oliwą za pomocą pędzelka albo papierowego ręcznika, rozgrzewamy i wylewamy na nią masę. Omlet smażymy pod przykryciem, około 3 minut z jednej strony i przerzucamy na drugą. Najlepiej odchylić kawałek omleta na bok i sprawdzić czy już się zarumienił.

Smacznego!







Podziel się: