Dietetyczne marchewkowe babeczki

Przerabialiśmy już wypieki z fasoli, z cieciorki, ale totalnie zapomniałam o królu ciast warzywnych, czyli marchewkowcu! Kuba poproszony o ocenę wypieku pogłaskał się po brzuchu i stwierdził, że babeczki smakują rewelacyjnie. Myślę, że nie mówił tego tylko z grzeczności, bo sama miałam ochotę pochłonąć wszystkie muffinki na raz. No to co, chyba Was przekonałam? :)


Lista składników na 12 babeczek:
Składniki suche
- 1 szklanka startej drobno marchewki
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki brązowego cukru
Składniki mokre
- 1/4 szklanki oleju
- 3 łyżki mleka
- 2 jajka
Krem
- opakowanie serka do smarowania (np. Almette)
- płynny miód (do smaku, ok. 1-2 łyżek)

Krok po kroku:
1) Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
2) W jednej misce mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki, a w drugiej mokre.
3) Do miski z suchymi składnikami dodajemy mokre. 
4) Masą wypełniamy foremki i pieczemy babeczki w piekarniku przez 20-25 minut (do suchego patyczka).
5) Serek mieszamy z miodem, wykładamy na upieczone babeczki, można posypać wiórkami kokosowymi.

Smacznego!





Podziel się: