Zdrowe zamienniki
Na samym początku zmiany stylu życia na zdrowszy wiele osób myśli, że wiąże się to z restrykcyjną dietą, mdłymi daniami i wiecznym głodem. Nic bardziej mylnego! Wystarczy wiedzieć, jak pozamieniać produkty, aby bez wysiłku zacząć jeść zdrowo :)
Pszenne, białe pieczywo -> Pieczywo żytnio-razowe
Uwaga na "ciemny" chleb. Musicie przeczytać etykietkę, bo ciemniejsze zabarwienie może mieć również chleb w 100% stworzony z mąki pszennej. Wystarczy, że producent przyciemni go karmelem, kakao, słodem jęczmiennym czy sztucznym miodem. Jeśli wybieracie pieczywo mieszane, to zwróćcie uwagę aby na pierwszym miejscu nie figurowała mąka pszenna.
Cheeseburger -> Domowy fit burger
Sól kuchenna -> Sól himalajska
Przewaga soli himalajskiej nad solą kuchenną polega na tym, iż jest ona pozbawiona zanieczyszczeń i nie jest przetwarzana chemicznie. Dzięki temu oprócz sodu, zawiera cynk, jod, magnez, wapń, żelazo, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju organizmu.
Kupne frytki -> Frytki z batatów
Margaryna, olej -> Olej kokosowy
Olej kokosowy - idealny do smażenia (rafinowany), smarowania kanapek (nierafinowany), do zup, mięsa, ciast, absolutnie do wszystkiego. Wspomaga metabolizm, odporność, działanie jelit oraz może być stosowany do pielęgnacji ciała :)
Cukier -> Syrop klonowy, ksylitol, syrop z agawy, miód, cukier trzcinowy, melasa, syrop z daktyli
Kupne słodycze -> Owoce, domowe fit ciasta i desery
Nie zawsze taka zamiana się udaje, ale w większości przypadków śmietanę w sosie można zamienić na gęsty jogurt grecki, który równie dobrze sprawdzi się do sałatek w zastępstwie majonezu.
Soki owocowe -> Woda z owocami
Soki i napoje to chyba największy koszmar dietetyków, bo pacjenci nigdy nie wliczają tych kalorii do swoich diety. A jest ich naprawdę sporo! Spójrzcie tylko na poniższe zdjęcie! Zjedlibyście ten cukier łyżeczką?
To moja ulubiona panierka. Bije na głowę zarówno smakiem jak i wartościami odżywczymi zwykłą bułkę tartą.
Gotowe sosy -> Domowy sos ze świeżych pomidorów
Biały makaron -> Makaron z pełnego ziarna, ryż, quinoa, kasze
Wybór jest ogromny - ryż parboiled, brązowy, kasza gryczana, owsiana, jęczmienna, pęczak... Pomysłów na węglowodany złożone w diecie jest cała masa, nie musimy ograniczać się do ziemniaków i białych klusek :)
Tłuste golonki -> Mięso drobiowe
Owsianka to chyba najbardziej kojarzone zdrowe śniadanie, które nigdy mi się nie znudzi. Moim faworytem jest owsianka z masłem orzechowym albo tartym jabłkiem - genialna!
Co warto włączyć do diety?
- przeróżne zioła i przyprawy, które wzbogacą smak Twoich potraw (wiele z nich wpływa również korzystnie na procesy trawienia)
- czarnuszkę - moją ulubienicę - wzmaga odporność, istnieją badania, które mówią, iż regularne stosowanie czarnuszki powoduje wzrost HGB i RBC, obniża ciśnienie, hamuje formowanie kamieni nerkowych, reguluje glikemię, działa antydepresyjnie, pobudza porost włosów;
Ktoś pytał w komentarzu o zastosowanie - dodaję zamiast tradycyjnego pieprzu - do zup, sałatek, kanapek, warzyw
- nasiona chia
- spirulinę
- jagody goji
- kiszoną kapustę
- ocet jabłkowy
- jarmuż
- siemię lniane
- i inne produkty z kategorii superfoods :)
Bardzo fajne zestawy zdrowych produktów znajdziecie na stronie http://ekorein.pl/ - atrakcyjna cena, piękne, minimalistyczne opakowania i genialna jakość produktów.
A na koniec nowa piramida żywności ze stycznia 2016 - widzieliście, stosujecie?
Jak dla mnie zmiana zdecydowanie na plus! Koniec z obijaniem się, teraz podstawą jest aktywność fizyczna, warzywa, owoce i woda! :)
Tagi:
porady
23 komentarze
zdrowe zamienniki są pyszne! ja po kilku latach zdrowego odżywiania nawet nie mam ochoty sięgać po niezdrowe produkty ;)
OdpowiedzUsuńDokładnie, mam tak samo :)
UsuńDlaczego nie mozna smazyc na oliwie z oliwek?
OdpowiedzUsuńNie napisałam, że nie można :) Wybierz tę rafinowaną.
UsuńHej, bardzo ciekawe podsumowanie. Tylko dwie sprawy- z Twojego wpisu nie wynika, że mąka pszenna razowa jest przecież OK :) Chleb w 100% pszenny będzie zdrowy, jeśli będzie chlebem razowym. Tak samo 100% żytni chleb nie musi być wcale razowy, są żytnie z drobniejszych typów mąki. W ogóle tak jak napisałaś- warto sprawdzać składy chlebów, albo znaleźć zaufaną piekarnię która piecze chleby na zakwasach. To, co czasem można znaleźć w sklepowym pieczywie... Czasem mnie przeraża!
OdpowiedzUsuńA co do olejów, ciekawy tekst jest np. tutaj: http://vitalia.pl/artykul6445_Ranking-tluszczow-do-smazenia.html
Podobno do smażenia lepsze są właśnie rafinowane tłuszcze. Osobiście polecam rafinowany ryżowy, ma bardzo wysoką temperaturę dymienia, co ważne przy smażeniu. Chociaż najczęściej i tak podsmażam na rzepakowym albo na oliwie,do smażenia są zupełnie OK :) Do sałatek- oczywiście nierafinowane, tłoczone na zimno, najchętniej z orzechów albo słonecznika. Pozdrowienia! :)
No tak, pisząc pszenny zrobiłam mały skrót myślowy, chodziło mi oczywiście o wszelkie białe pieczywo :)
UsuńA co do oleju to mam dwa - nierafinowany do gotowania i smarowania pieczywa oraz rafinowany do smażenia, oba od Ekorein :) Polecam!
Dzięki za komentarz, poprawiłam już w tekście żeby wszystko było jasne :)
Usuńamarantus z sezamem, musi smakować obłędnie; szkoda, że prawnie nie używam panierek hehe pozdrowionka
OdpowiedzUsuńWszystkie te zamienniki stosuję i nawet nie tylko, bo zdrowsze i tak dalej, one są po prostu smaczniejsze. :-)
OdpowiedzUsuńMam jedno pytanko. Jakiego masła orzechowego używasz? Na co powinnam patrzeć kupując takie masło?
OdpowiedzUsuń*dwa pytanka ;))
UsuńNajlepiej wybierać takie, które ma jak największą zawartość orzechów, a jak najmniejszą soli i cukru ;) Z kupnych fajne jest McEnnedy z Lidla, jednak najlepsze będzie to zrobione własnoręcznie.
UsuńJeśli dysponujesz dobrym blenderem to polecam zrobić samemu ;)
OdpowiedzUsuńJa tam wolę żyć na tych zamiennikach. I zdrowiej i pyszniej :D
OdpowiedzUsuńKurczę, uwielbiam twój blok za trafione posty. Tylko tak dalej ;) :)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńWygląda na to,że te wspaniałe zamienniki są podstawą mojego odżywiania:) Fajny post :)
OdpowiedzUsuńHej! Odkąd trafiłam na Twojego bloga jestem najszczęśliwszym człowiekiem na ziemi. ;)
OdpowiedzUsuńOd dawna już chciałam przejść na fit życie, ale największy problem miałam właśnie z dietą i pomysłami co by tu jeść. Przejrzałam dziesiątki blogów, ale żaden jakoś szczególnie mnie nie ujął dopóki nie trafiłam tutaj. Wykorzystałam już nie jeden przepis i pewnie jeszcze wiele wykorzystam. ;)
Jedyne z czym mam nadal problem to dobór porcji. Gotuje sama dla siebie i nigdy nie wiem jak mam wyważyć to jak duży powinien być posiłek.
Pomożesz? ;)
Hej Sandra, dziękuję za komentarz :)! Bardzo mi miło, że tak spodobał Ci się mój blog :) Porcje to kwestia indywidualna, zależy ile masz wzrostu, ile waży, ile się ruszać itd., więc za bardzo nie pomogę. najbezpieczniej będzie jeść dużo warzyw, mniej mięsa i najmniej kaszy/ryżu/makaronu ;)
UsuńWszystkie stosuję i bardzo lubię! :)
OdpowiedzUsuńOd jakiegoś czasu staram się stosować do tych zdrowych zamienników , niestety nie zawsze wychodzi :\
OdpowiedzUsuńhttp://verqsq.blogspot.com/
Nie mogę uwierzyć :D
OdpowiedzUsuńW życiu bym nie pomyślała, że w tym aż tyle cukru :O
Na szczęście nie mam z tym problemu- piję raczej zwykłą wodę :D
Co powiesz na wspólną obserwację? - zacznij a ja się zrewanżuję
Zapraszam również do konkursu na moim blogu, można wygrać np. perfumy z playboya, pomadkę do ust... a więcej zobaczysz na moim blogu :P
http://magicworldprincesscarmen.blogspot.com/
tak tak tak! czekałam na taki post! :)
OdpowiedzUsuńja powoli stosuje zamienniki i czuje wie o wiele lepiej niz wczesniej! :)