Fit burgery


Burger - czyli płaski kotlet (zazwyczaj mięsny) smażony lub grillowany podawany w bułce. Może być fit? No pewnie! Jak dla mnie genialny pomysł na obiad, bardzo szybki i na maksa sycący! 



Lista składników na 2 burgery:
- 1 filet z kurczaka
- 2 łyżki oleju kokosowego
- ulubione przyprawy (u mnie: papryka wędzona, słodka, pieprz)
- 2 plastry sałaty
- 2 plastry czerwonej cebuli
- 2 plastry pomidora
- 2 plastry sera mozzarella
- 2 ciemne bułki

Krok po kroku:
1) Fileta z kurczaka oczyszczamy, ubijamy młotkiem i dzielimy na dwie części. Obtaczamy w przyprawach i smażymy na oleju kokosowym z dwóch stron.
2) Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
3) Na spodzie przekrojonej bułki układamy kurczaka, plaster cebuli, pomidora i sera. Nie przykrywamy drugą częścią, ale obie wstawiamy do nagrzanego piekarnika (co sprawi, że górna część będzie chrupiąca) aż do rozpuszczenia sera (ok. 5 minut).
4) Podczas oczekiwania możemy przygotować sos: 4 łyżki jogurtu naturalnego, sprasowany ząbek czosnku, pieprz i zioła prowansalskie do smaku.
5) Ser polewamy sosem, nakładamy na to plaster sałaty oraz wierzchnią część bułki.

Smacznego!



Podziel się:

8 komentarze

  1. Smakowicie i zdrowo, nie może być lepiej. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ha! U mnie dzisiaj również były burgery, tyle że wegańskie :D
    Jednak burger burgerowy nigdy nie równy, ważne żeby był domowy, bo wtedy na pewno zdrowy!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne jest to, że tak naprawdę można uzdrowić wszystko. A w smaku jest to nawet lepsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. a ja ostatnio się dowiedziałam, że w burgerowniach można zamawiać burhery bez bułki :) w domu też czasami robię :)

    OdpowiedzUsuń