Zdrowy jabłecznik
Kiedyś już wspominałam, że jestem ogromną fanką jabłecznika. Szczególnie takiego na kruchym cieście, a że potrzeba matką wynalazków, postanowiłam stworzyć jego zdrowszy odpowiednik. Wyszło pysznie, a ciasto jak zwykle zniknęło w mgnieniu oka motywując mnie do kolejnych, słodkich eksperymentów kulinarnych.
Lista składników
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 0,5 szklanki oleju
- 2 jajka
- 3 łyżki brązowego cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki miodu
- 2 jabłka
- 3 łyżeczki cynamonu
- 30 ml wody/mleka
Krok po kroku
1) Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
2) Jajka mieszamy z olejem (można trzepaczką, nie używałam miksera).
3) Dodajemy przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia, i cukier. Mieszamy z płynnymi składnikami do uzyskania konsystencji gęstej śmietany, w razie potrzeby dolewamy wody lub mleka.
4) Masę wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
5) Jabłka obieramy i kroimy w półksiężyce. Układamy na cieście, posypujemy cynamonem, płatkami owsianymi i polewamy miodem.
6) Pieczemy przez 40-45 minut.
Smacznego!
19 komentarze
Świetny przepis! Ciacho idealne na śniadanie ;)
OdpowiedzUsuńBędzie pieczone :)
uwielbiam jabłka <3 a przepis prosty, więc coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńTeż jestem absolutną fanką jabłecznika! Najbardziej lubię z kwaśnymi jabłkami i słodką kruszonką ale też wolę obecnie zdrowsze zamienniki. :-) Pycha!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie i smacznie :)
OdpowiedzUsuńfantastyczny przepis! też lubię zmienia tradycyjne, wysokokaloryczne desery w zdrowe pyszności ;)
OdpowiedzUsuńJak widzę Twoje przepisy to mam ochotę z Tobą zamieszkać, żebyś mi codziennie gotowała, haha :D
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńAle bez żadnego proszku do pieczenia/sody?
OdpowiedzUsuńJest w przepisie łyżeczka proszku, musiałaś przeoczyć ;)
UsuńWygląda oblednie, dzis robię! :) A jaka średnica tortownicy?
OdpowiedzUsuń21 cm
UsuńDziękuję:)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńCzego można użyć zamiast brązowego cukru ?
OdpowiedzUsuńStewii :)
UsuńPieczemy góra-dół, czy termoobieg? :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Góra-Dół :)
Usuńolej.. mąka.. gdzie tu fit :)?
OdpowiedzUsuńJaki olej?
OdpowiedzUsuń