Zdrowy jabłecznik

Kiedyś już wspominałam, że jestem ogromną fanką jabłecznika. Szczególnie takiego na kruchym cieście, a że potrzeba matką wynalazków, postanowiłam stworzyć jego zdrowszy odpowiednik. Wyszło pysznie, a ciasto jak zwykle zniknęło w mgnieniu oka motywując mnie do kolejnych, słodkich eksperymentów kulinarnych.
Lista składników
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 0,5 szklanki oleju
- 2 jajka
- 3 łyżki brązowego cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki miodu
- 2 jabłka
- 3 łyżeczki cynamonu
- 30 ml wody/mleka

Krok po kroku
1) Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 
2) Jajka mieszamy z olejem (można trzepaczką, nie używałam miksera).
3) Dodajemy przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia, i cukier. Mieszamy z płynnymi składnikami do uzyskania konsystencji gęstej śmietany, w razie potrzeby dolewamy wody lub mleka.
4) Masę wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
5) Jabłka obieramy i kroimy w półksiężyce. Układamy na cieście, posypujemy cynamonem, płatkami owsianymi i polewamy miodem.
6) Pieczemy przez 40-45 minut.

Smacznego!





Podziel się: