Proste ciasteczka z masła orzechowego

Nie wiem jak u Was, ale u mnie za oknem coraz pochmurniej. Niby dopiero zaczyna się sierpień, a z powodu niekorzystnej aury ogarnia mnie powoli chęć na testowanie jesiennych przepisów. Nawet gdy biegnę po lesie czuję już w powietrzu zapach grzybów. Z tego powodu zapominam dzisiaj o sezonowych produktach i dodaję przepis na ciasteczka z moim ulubionym składnikiem - masłem orzechowym. Wiadomo, że masło wyjadane prosto ze słoika smakuje zdecydowanie najlepiej, ale postanowiłam poświęcić kilka łyżek na stworzenie jakiegoś bardziej konkretnego posiłku :)


Lista składników na 8-10 ciasteczek:
- 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki masła orzechowego (Ja użyłam kremu z nerkowców, który możecie dostać tutaj. Składa się w 100% z samych orzechów, dlatego jeśli tak jak ja nie posiadacie wystarczająco silnego sprzętu do stworzenia własnego masła orzechowego, polecam wybranie właśnie tego produktu. Jeśli zdecydujecie się na użycie sklepowego masła orzechowego dokładnie sprawdźcie, czy nie zawiera cukru - wtedy można pominąć miód)
- 2 łyżki miodu (ja użyłam akacjowego)
- 1/2 szklanki mleka (jak użyjecie sojowego, to będzie wegańsko)

Krok po kroku:
1) Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
2) Wszystkie składniki dokładnie mieszamy łyżką.
3) Na blaszce formujemy łyżką ciasteczka i pieczemy przez ok. 12 minut (do przyrumienienia dołu).
4) Można posypać płatkami migdałów do dekoracji.

Smacznego!





klik 

Podziel się: