Owsiany omlet na słodko
Nie wiem jak mogłam wcześniej nie wpaść na to, że omlet na słodko to rewelacyjny sposób na początek dnia. Jest puszysty, sycący i po prostu pyszny. Śniadanie godne polecenia!
Lista składników na 2 omlety:
- 4 jajka
- 8 łyżek płatków owsianych
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki ksylitolu
- ulubione owoce/dżem
- pół opakowania serka wiejskiego
Krok po kroku:
1) Płatki owsiane zalewamy wodą, do poziomu płatków (chodzi o to, żeby zmiękły, więc wody nie musi być dużo).
1) Żółtka oddzielamy od białek.
2) Białka ubijamy na sztywną pianę.
3) Płatki owsiane miksujemy z żółtkami, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dodajemy do ubitych białek i mieszamy do połączenia się składników.
4) Patelnię o dosyć małej średnicy smarujemy tłuszczem, rozgrzewamy i wylewamy na nią masę. Omlet smażymy pod przykryciem, około 3 minut z jednej strony i przerzucamy na drugą. Najlepiej odchylić kawałek omleta na bok i sprawdzić czy już się zarumienił.
Na zdjęciach widzicie podduszone jabłka wykonane według znanego już Wam przepisu (Budyń z kaszy jaglanej o smaku jabłecznika), ale tak jak wspomniałam wcześniej, możecie wykorzystać swoje ulubione owoce, twaróg, serek wiejski, miód czy roztopioną gorzką czekoladę.
35 komentarze
coś pysznego!
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńOmlet wyszedł przepyszny :)
OdpowiedzUsuńJestem ciekawa ile kcal ma jedna porcja? :)
240
UsuńOmlet na słodko jest wyśmienity, właściwie robię go częściej niż w wersji na słono:)
OdpowiedzUsuńW piątek kupiłam identyczny talerz;)
Omlet jest pyszny w obu wersjach, świetny przepis na zdrowe i sycące śniadanie. Na dobrej patelni smarowanie tłuszczem nie jest konieczne.
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuje ten przepis jutro na śniadanie. Cieszę się, że trafiłam na Twojego bloga, na pewno na długo tu zostanę ;)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, pozdrawiam :)
UsuńBardzo fajny blog i przepis :)
OdpowiedzUsuńBeznadziejny przepis! Omlet wychodzi tak puszysty i wysoki, ze predzej sie spali (nawet na malym ogniu) niz zdarzy sie usmazyc. Musialam wyrzucic wszystko do kosza i zrobic drugi z innego przepisu. Na ten przepis szkoda tracic skladnikow.
OdpowiedzUsuńMoże masz słabą patelnię? Mnie i wielu czytelnikom się udało się wielokrotnie go usmażyć, więc może to nie kwestia przepisu :) Pozdrawiam
UsuńCiezko dostac cukier waniliowy:(
OdpowiedzUsuńJest nawet w Biedronce, ale możesz go pominąć w przepisie :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńWanilinowy
UsuńJaki jest problem zrobic sobie samemu prawdziwy cukier waniliowy? Zwykly puder wymieszac z ziarnami wanilii i gotowe!
UsuńNo dokładnie :)
UsuńŚwietny blog ;) omlet wyszedł pyszny! Najadlam się strasznie jednym, drugiego nie wcisne ;( zostawię sobie na kolacje, myślisz, że to dobry pomysł czy nie polecasz? ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny blog ;) omlet wyszedł pyszny! Najadlam się strasznie jednym, drugiego nie wcisne ;( zostawię sobie na kolacje, myślisz, że to dobry pomysł czy nie polecasz? ;)
OdpowiedzUsuńMyślę, że nic mu się nie stanie w lodówce do kolacji :) Smacznego!
UsuńKupa a nie omlet. Wychodzi tak puszysty że nie ma najmniejszych szans na usmazenie. Może komuś wyszedł ale podejrzewam że ma super patelnie albo kosmiczne umiejętności. Przepis na blogu powinien być dostępny dla każdego i dość łatwy do zrobienia. Ten zdecydowanie nie jest. Odradzam.
OdpowiedzUsuńPrzykro mi, że Ci nie wyszło! Moja patelnia jest na maksa wysłużona i daje radę wykonać takiego omleta kilka razy w tygodniu :)!
UsuńTo wszystko zalezy jak mocno bialka sie utrzepie...np.po rozdzieleniu bialek od zoltek nie konieczznie trzeba je mocno ubijac.moze poprostu wymieszac porzadnie i dodac do reszty i wtedy zmiksowac wszystko razem??
Usuńmi również nie wyszło... składniki do wywalenia... a szkoda.. nie wiem co zrobiłam żle.
UsuńNajlepszy pomysł na sniadanie ! Na moim blogu pojawił sie post o korzyściach płynących ze spożywania dużej ilości białka na sniadanie ! :)
OdpowiedzUsuńhttp://fit-muffin.blogspot.com/2015/12/moc-energia-biako.html#.Vmx3i0rhCM8
Pozdrawiam wszystkich :) !
płatki należy odsączyć z wody ?
OdpowiedzUsuńNie, zalewamy ich tyle, że wsiąkają w płatki i nie trzeba nic odsączać. Jeśli zalałaś za dużo to oczywiście odlej wodę.
Usuńdziękuję :)
UsuńRewelacja omlet jest puszysty lekki w polaczeniu z bananem niebo w gębie 😊dodałam do płatków 2 łyżki od herbaty wiorkow kokosowych bo taki mialam smak . Pysznie polecam 👏👏👏👍
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, smacznego!
UsuńŚwietny!! :)
OdpowiedzUsuńJednak trzeba chyba przyprawić jajka solą. Bez smaku i mdły. Gdyby nie dodatki, nie dałoby się zjeść :/ No ale nie neguję całkowicie przepisu, bo każdy ma różne smaki :)
OdpowiedzUsuńNo pewnie, grunt to urozmaicić pod siebie :)
UsuńGenialny 😊zrobilam z kakaem i cynamonem. Pyszności. Ile ma kcal takie cudo ?
OdpowiedzUsuńBez dodatków 240 ;)
Usuń