Marchewkowiec z anasem i orzechami
Ciasto z marchewki było moim pierwszym roślinnym deserem. Lubię do niego wracać i od czasu do czasu zmodyfikować coś w składzie. Dzisiaj marchewkowiec w nowej odsłonie - z dodatkiem ananasa i kremu. Pycha!
Lista składników na tortownicę 24 cm
Ciasto
- 2/3 szklanki mąki ryżowej
- 1/4 łyżeczki soli
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki kakao
- 2 jajka
- 1/3 szklanki oleju kokosowego
- 1,5 szklanki startej marchewki
- 7 plastrów drobno pokrojonego i odsączonego ananasa z puszki
Krem
- 300g serka philadelphia
- 6 łyżek ksylitolu utartego w młynku na puder
Krok po kroku
1) Suche składniki przesiewamy do miski.
2) Jajka i olej miksujemy w osobnym naczyniu.
3) Mokre składniki dodajemy do suchych. Mieszamy i dorzucamy marchewkę z ananasem.
4) Pieczemy w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku (tryb góra dół) przez 45 minut do suchego patyczka.
5) Studzimy, w między czasie przygotowujemy krem z serka i ksylitolu. Odstawiamy do lodówki i kiedy ciasto ostygnie, dekorujemy kremem i orzechami. Świetnie pasują tutaj orzechy włoskie, nerkowce lub migdały. Ja użyłam orzechów Bakal. Odstawiamy jeszcze na pół godzinki do lodówki i podajemy z kawką :)
Smacznego!
0 komentarze