Jesienny, dietetyczny sernik


Dni coraz krótsze, liście coraz bardziej żółte, a sezon na jabłka i gruszki zbliża się wielkimi krokami. 
Jak je wykorzystać? Może piekąc jesienny, dietetyczny sernik na bazie lekkiego twarogu?
Przepis na ciasto pochodzi od autorki tego bloga :)

Lista składników na tortownicę o śr. 21 cm
Ciasto
- 1 opakowanie chudego twarogu (250g)
- 3 jajka
- 1 jogurt naturalny (180g)
- 1 śmietankowy budyń bez cukru
- 2 łyżki miodu
Góra (dowolne owoce, ja użyłam następujących)
- 1 gruszka
- 1 jabłko
- 2 łyżeczki cynamonu
- garść rodzynek

Krok po kroku
1) Białka ubijamy na sztywną pianę.
2) W drugiej misce blendujemy pozostałe składniki na ciasto.
3) Do uzyskanej masy dodajemy białka, wylewamy na tortownicę i pieczemy w nagrzanym uprzednio piekarniku w 150 stopniach przez 45 minut.
4) Na górze układamy ulubione owoce, u mnie jest to pokrojona w paski gruszka, duszone jabłko i rodzynki, posypane cynamonem

Smacznego!




Średnie wartości dla jednego dużego kawałka ciasta bez góry, przy podziale tortownicy na 8 :)
Kcal: 94, B: 10g, W: 7,5g, T:3g

Podziel się:

5 komentarze

  1. świetne ciacho i kolejny dowód na to, że można jeść ciasta na diecie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gruszka, jabłko, cynamon - ciut nie szarlotka. Pyszności ! :3

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały sernik i faktycznie zapachniało jesienią. :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. A właśnie miałam się brać za sernik ! Czytasz w myślach ;)
    Wygląda jesiennie, te kolory. Poza tym i smaki takie.. Wczesnowrześniowe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super dietetyczny sernik. Pyszności!

    OdpowiedzUsuń