Jesienny, dietetyczny sernik
Dni coraz krótsze, liście coraz bardziej żółte, a sezon na jabłka i gruszki zbliża się wielkimi krokami.
Jak je wykorzystać? Może piekąc jesienny, dietetyczny sernik na bazie lekkiego twarogu?
Przepis na ciasto pochodzi od autorki tego bloga :)
Lista składników na tortownicę o śr. 21 cm
Ciasto
- 1 opakowanie chudego twarogu (250g)
- 3 jajka
- 1 jogurt naturalny (180g)
- 1 śmietankowy budyń bez cukru
- 2 łyżki miodu
Góra (dowolne owoce, ja użyłam następujących)
- 1 gruszka
- 1 jabłko
- 2 łyżeczki cynamonu
- garść rodzynek
Krok po kroku
1) Białka ubijamy na sztywną pianę.
2) W drugiej misce blendujemy pozostałe składniki na ciasto.
3) Do uzyskanej masy dodajemy białka, wylewamy na tortownicę i pieczemy w nagrzanym uprzednio piekarniku w 150 stopniach przez 45 minut.
4) Na górze układamy ulubione owoce, u mnie jest to pokrojona w paski gruszka, duszone jabłko i rodzynki, posypane cynamonem
Smacznego!
Średnie wartości dla jednego dużego kawałka ciasta bez góry, przy podziale tortownicy na 8 :)
Kcal: 94, B: 10g, W: 7,5g, T:3g
Tagi:
ciasta i ciastka
ciasto
cynamon
deser
dla gości
gruszka
jabłko
na słodko
rodzynki
sernik
twaróg
5 komentarze
świetne ciacho i kolejny dowód na to, że można jeść ciasta na diecie :)
OdpowiedzUsuńGruszka, jabłko, cynamon - ciut nie szarlotka. Pyszności ! :3
OdpowiedzUsuńWspaniały sernik i faktycznie zapachniało jesienią. :-)
OdpowiedzUsuńA właśnie miałam się brać za sernik ! Czytasz w myślach ;)
OdpowiedzUsuńWygląda jesiennie, te kolory. Poza tym i smaki takie.. Wczesnowrześniowe :)
Super dietetyczny sernik. Pyszności!
OdpowiedzUsuń