Gryczane pancakes
Jeśli została Ci z obiadu ugotowana saszetka kaszy gryczanej i nie za bardzo wiesz co z nią zrobić, rozwiązanie jest jedno. Pyszny deser w postaci gryczanych placuszków. Wystarczy połączyć z jajkiem, bananem i na patelnię. Szybko, zdrowo i pożywnie :)
Lista składników na 6-8 placków, czas wykonania 20 minut:
- 3/4 woreczka ugotowanej kaszy gryczanej
- 1 banan
- 1 jajko
- łyżeczka oleju kokosowego/innego tłuszczu do smażenia
Krok po kroku:
1) Kaszę, jajko i banana blendujemy do połączenia składników (ale nie na gładką masę, dlatego można zrobić to też widelcem).
2) Placki wielkości 1 łyżki smażymy na dobrze rozgrzanej, natłuszczonej patelni z dwóch stron do zarumienienia. Przewracamy dopiero jak się dobrze podsmaży, ponieważ placuszki są bardzo delikatne i muszą się dobrze zbić.
Podajemy z ulubionymi dodatkami, ja polecam borówki i dżem własnej roboty :)
Smacznego!
Na 1 placek ok. Kcal - 61, B: 3g, W: 10g, T: 1g
Tagi:
borówki
ciasta i ciastka
deser
do pracy
do szkoły
drugie śniadanie
jogurt naturalny
kasza gryczana
na wynos
pancakes
placki
śniadanie