Kakaowa gryczanka z gruszką i bakaliami
Kto jeszcze nie próbował płatków gryczanych, ten biegnie do sklepu. Mają pyszny, delikatnie orzechowy smak i genialnie komponują się z kakao. Od takiej gryczanki naprawdę warto zacząć nowy dzień!
Lista składników
- 4 łyżki płatków gryczanych
- 3 łyżeczki kakao
- szklanka mleka
- pół łyżeczki cynamonu
- 1/3 gruszki
- 2 łyżki suszonych owoców/orzechów,odrobina wiórków kokosowych
- łyżka miodu
Krok po kroku
1) Do garnka wlewamy mleko.
2) Dodajemy płatki gryczane i gotujemy aż płatki wchłoną mleko.
3) W międzyczasie dodajemy cynamon i kakao, mieszamy do rozpuszczenia.
4) Podajemy w miseczce lub wysokim naczyniu, na wierzchu układamy gruszkę, bakalie, posypujemy wiórkami i polewamy miodem.
Smacznego!
Tagi:
cynamon
deser
drugie śniadanie
gruszka
inne
kakao
na słodko
orzechy
płatki gryczane
rodzynki
śniadanie
4 komentarze
Poproszę o taką! :-) Wyglada bosko.
OdpowiedzUsuńI to się nazywa deser z pierwszego zdarzenia! Bajka ;)
OdpowiedzUsuńSuper gryczanka. Świetny, niebanalny deserek!
OdpowiedzUsuńTakich cudów to ja JESZCZE nie jadłam ;) Ale chyba czas zacząć :)
OdpowiedzUsuń