Dietetyczny sernik na jogurtach
Sernik bez sera? Tak, to możliwe! :) Ciasto o zachwycającej, delikatnej konsystencji, oblane płynną czekoladą smakuje jak ptasie mleczko. Odpowiednio ozdobione może posłużyć nawet jako odchudzony tort. Niebo w gębie!
Przepis podała mi kiedyś koleżanka,
najprawdopodobniej zainspirowana przepisem dostępnym tutaj: Klik
Lista składników na tortownicę o śr. 21 cm
Spód:
- 6 łyżek otrębów
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- 4 łyżki mleka
Masa:
- 800 g jogurtu naturalnego (ja użyłam firmy Activia)
- 4 białka
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 2 budynie śmietankowe w proszku (bez cukru)
- szczypta soli
Polewa:
- 6 kostek gorzkiej czekolady
Do podania:
- orzechy/borówki
Krok po kroku
1) Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik zagrzać do 180 stopni.
2) Wszystkie składniki na spód wymieszać łyżką i wylać na papier. Piec przez 10 minut.
3) Białka ubić ze szczyptą soli na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę. Powoli dodawać cukier, budynie oraz jogurty naturalne.
4) Po dodaniu jogurtów masa zrobi się bardziej ciekła, należy wylać ją na upieczony spód ciasta.
5) Piec przez 50 minut, pozostawić do wystudzenia w piekarniku.
6) Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wylać na ciasto i wstawić do lodówki.
Smacznego!
Tagi:
borówki
ciasta i ciastka
ciasto
deser
gorzka czekolada
jogurt naturalny
na słodko
orzechy
otręby
sernik
tort
35 komentarze
Idealny! Serniki to ja mogę wcinać 24 h ;)
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł :) chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńKocham sernik, jest to chyba moje ulubione ciasto. Więc w takiej wersji pasuje dla mnie idealnie ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam sernik, najlepsze ciasto, a w takiej wersji to już w ogóle niebo! :-)
OdpowiedzUsuńRobię ciasta z podobną masą i faktycznie smakują jak sernik :)
OdpowiedzUsuńAle są lżejsze. Ciekawy pomysł na spód ciasta.
Czy budyń, który dodajesz do białkowej masy są w proszku czy juz zrobione według instrukcji na ich opakowaniu?
OdpowiedzUsuńW proszku :)
Usuńwyszedł Ci PERFEKCYJNY!
OdpowiedzUsuńDzięki, Kochana! Przepis jest bardzo prosty, uda się każdemu :)
UsuńPieczonego sernika na samych jogurtach jeszcze nie miałam okazji robić. Zwykle robię po prostu z z serem, a z jogurtami- na zimno.;)
OdpowiedzUsuńRobiłam go wczoraj, wyszedł przepyszny :D
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, smacznego!:)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie! I mimo to jest dietetyczny :D fajny przepis sobie muszę zapisać. Bo serniczki to akurat uwielbiam!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam również do mnie: www.homemade-stories.blogspot.be
Wygląda super! Dzisiaj wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie, dziś robię <3v
OdpowiedzUsuńzrobiłam z lekkimi zmianami. Wyszło coś na kształt pianki bardziej, ale smakowo super :)
OdpowiedzUsuńJaka gramatura budyniu? Bo są różne paczki :)
OdpowiedzUsuń40g
UsuńA jeśli nie mam możlwiości użyć budyniiu, to czym mogę go zastąpić?
OdpowiedzUsuńSzukałam właśnie sernika i trafiłam do Ciebie. Przepis super, wygląda smacznie. Ja spróbuje zrobić bez spodu i polewy :)
OdpowiedzUsuńwww.dziurawykociol.pl
Da radę zrobić bez miksera ? :)
OdpowiedzUsuńJeśli dasz radę mocno ubić białka bez miksera to tak ;)
UsuńGENIALNY, PO PROSTU GENIALNY, właśnie jem (jeszcze ciut ciepły <3)
OdpowiedzUsuńSmacznego :)!
UsuńMój właśnie siedzi sobie w piekarniku, jestem strasznie ciekawa efektu ;) Ale sądząc po pozytywnych komentarzach, będzie pysznie :D Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńSuper, jak smakuje? :)
UsuńCzy ma znaczenie, jaki rodzaj otrębów wybiorę? Zabiorę się za niego w tym tygodniu :)
OdpowiedzUsuńObojętnie jakie, ale proszek, a nie granulowane :)
Usuńczy zamiast cukru moge dac stewie?
OdpowiedzUsuńMożesz przetestować, nie powinno być różnicy :)
UsuńCzy mozna dac zamiast cukru brazowego ksylitol?jesli tak to czy w tych samych ilosciach i czy roznica w smaku bedzie?
OdpowiedzUsuńMożna, 1:1, bez różnicy :)
Usuń