Dietetyczny sernik na jogurtach
Sernik bez sera? Tak, to możliwe! :) Ciasto o zachwycającej, delikatnej konsystencji, oblane płynną czekoladą smakuje jak ptasie mleczko. Odpowiednio ozdobione może posłużyć nawet jako odchudzony tort. Niebo w gębie!
Przepis podała mi kiedyś koleżanka,
najprawdopodobniej zainspirowana przepisem dostępnym tutaj: Klik
Lista składników na tortownicę o śr. 21 cm
Spód:
- 6 łyżek otrębów
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- 4 łyżki mleka
Masa:
- 800 g jogurtu naturalnego (ja użyłam firmy Activia)
- 4 białka
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 2 budynie śmietankowe w proszku (bez cukru)
- szczypta soli
Polewa:
- 6 kostek gorzkiej czekolady
Do podania:
- orzechy/borówki
Krok po kroku
1) Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik zagrzać do 180 stopni.
2) Wszystkie składniki na spód wymieszać łyżką i wylać na papier. Piec przez 10 minut.
3) Białka ubić ze szczyptą soli na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę. Powoli dodawać cukier, budynie oraz jogurty naturalne.
4) Po dodaniu jogurtów masa zrobi się bardziej ciekła, należy wylać ją na upieczony spód ciasta.
5) Piec przez 50 minut, pozostawić do wystudzenia w piekarniku.
6) Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wylać na ciasto i wstawić do lodówki.
Smacznego!
Tagi:
borówki
ciasta i ciastka
ciasto
deser
gorzka czekolada
jogurt naturalny
na słodko
orzechy
otręby
sernik
tort