Sałatka warzywna z jajkiem i serem capreggio oprószona prażonym sezamem
Pyszna sałatka, która zgodnie z moim zwyczajem powstała spontanicznie na bazie tego,
co akurat miałam pod ręką. Prosta, szybka i całkiem fotogeniczna :)
Lista składników
(na 1 talerz ze zdjęcia, czas wykonania 15 minut):
- 1 jajko
- 15 liści sałaty
- 1 pomidor
- 1/4 papryki
- 1/2 awokado
- 1/3 ogórka
- 2 łyżeczki sezamu
- plaster serca capreggio
- sól, pieprz, łyżka oliwy i słodka papryka
Krok po kroku
1) Jajko gotujemy na twardo przez ok. 10 minut.
2) Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki i układamy na talerzu, a na niej resztę składników - pokrojone jajko, plastry awokado, ogórka, papryki, pomidora.
3) Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu, słodkiej papryki i polewamy oliwą.
4) Na suchej patelni prażymy sezam, aż się zarumieni i posypujemy nim sałatkę.
Smacznego!