Kremowa zupa pomidorowa z bazylią i brązowym ryżem
Zupa pomidorowa chodziła za nami już jakiś czas. Wyszła kremowa, słodko-kwaśna i sycąca. Nieco inna w smaku niż tradycyjna pomidorówka, ale Kuba stwierdził, że "właśnie o taką mu chodziło", a że jest szczerym krytykiem (i zażyczył sobie dokładkę) musicie nam wierzyć, że jest pycha :)
- 1 kartonik pomidorów (ja kupiłam z bazylią i cebulką firmy Tomatera)
- świeża bazylia (ja użyłam ok. 10 listków, bo bazylia była też w pomidorach, jeśli kupicie pomidory bez, dodajcie jej więcej)
- kostka bulionowa (np. bio kostka rosołowa)
- 2 marchewki
- 2 saszetki ryżu brązowego/ciemne pieczywo
- kilka kleksów jogurtu naturalnego
- sól, pieprz, szczypta cynamonu
1) W garnku gotujemy wodę (ok. 3/4 pojemności) z dodatkiem kostki.
2) Marchewkę myjemy, obieramy, kroimy w talarki i wrzucamy do garnka. Jeśli w pomidorach nie macie cebuli - można dodać ją w tym momencie do zupy i gotować do miękkości marchewki.
3) Dodajemy świeżą, pokrojoną na mniejsze kawałki bazylię oraz pomidory.
4) Czekamy chwilę aż ostygnie i blendujemy na gładką masę.
5) Doprawiamy ulubionymi przyprawami, podajemy z kleksami jogurtu naturalnego, listkami świeżej bazylii oraz ciemnym pieczywem lub brązowym ryżem.
17 komentarze
Smacznie ;)
OdpowiedzUsuńZa mną też od jakiegoś czasu chodzi zupka pomidorowa, no ale ja jeszcze nie zdążyłam jej zrobić. Twój przepis w sumie jest prościutki i chyba go wkrótce wykorzystam;)
OdpowiedzUsuńStaram się, żeby publikowane przeze mnie przepisy były proste, żeby każdy mógł je bez problemu odtworzyć :)
UsuńDziś przyszła pora na przygotowanie takiej zupki. Tak jak mówisz jest niezwykle szybka i prosta, a smakuje świetnie, po prostu najlepsza pomidorowa jaką jadłam;)
UsuńPrzepis pewnie wykorzystam jeszcze nie raz:)
a co jesli ktoś nie ma blendera? :(
OdpowiedzUsuńKup przecier pomidorowy zamiast pomidorów i dodaj trochę jogurtu naturalnego. Marchewka w formie talarków też jest pyszna, ale konsystencja będzie mniej kremowa niż na zdjęciu :)
Usuńtakie zupy mogłabym jeść codziennie!
OdpowiedzUsuńJa też, chociaż preferuję mięsne obiady :)
UsuńKlasyka ale jaka smaczna!!! :D Zupę pomidorową w różnych odsłonach mogłybyśmy jeść codziennie :)
OdpowiedzUsuńSmak dzieciństwa :) Ja lubię zwłaszcza z ryżem!
UsuńDla mnie bomba - mi też "o taką chodziło" :)
OdpowiedzUsuńNa ile porcji podane są składniki? Bardzo proszę o szybką odpowiedź, bo chcę dzisiaj zrobić na obiad :D
OdpowiedzUsuń3 :)
UsuńNie czekałam, nie mogłam się powstrzymać, ale dziękuję, zrobiona, przepyszna! :D
UsuńBardzo mi miło, na zdrowie! :)
UsuńJakiej wielkości masz garnek? Napisałaś, że 3/4 objętości, ale zastanawiam się czy mój nie jest za duży i czy zupa wtedy nie wyjdzie za rzadka. Ile tej wody powinnam wlać przeliczając np na szklanki? :)
OdpowiedzUsuńGarnek jest średnich rozmiarów, ale wykonałam test i 3/4 objętości to 5,5 szklanki :)
Usuń