Kakaowy deser chia z lodami malinowymi


O cudownych właściwościach nasion chia pisałam już tutaj. Dzisiaj deser w nieco innej wersji, malinowo-kakaowej. Dodatek lodów zapewnia sporą dawkę mroźnego orzeźwienia, dlatego idealnie sprawdzi się jako letnie śniadanie czy przekąska. O pięknej pogodzie jak na razie możemy zapomnieć, ale o deserze? Nie ma takiej możliwości :)

Na 2 porcje:
- 4 łyżeczki ziaren chia
- 500 ml mleka (krowiego/roślinnego/kokosowego)
- 2 banany
- duża garść mrożonych, albo świeżych malin
- 2 łyżeczki kakao

1) Do pucharków dodajemy po 2 łyżeczki nasion i zalewamy mlekiem. Mocno mieszamy, dodajemy po łyżeczce kakao i odkładamy do lodówki na minimum 4 godziny. W między czasie polecam przemieszać jeszcze kilka razy, deser można zostawić na noc w lodówce. Kakao oczywiście na początku nam się nie rozpuści w zimnym mleku, ale po kilku przemieszaniach już tak.
2) Mrożone maliny blendujemy z 2 bananami, można dosłodzić miodem. Lody wykładamy na wyciągnięty z lodówki i wymieszany wcześniej pudding.
3) Dekorujemy wiórkami kokosowymi, szczyptą kakao lub nasion chia.





Podziel się:

2 komentarze

  1. I właśnie za takie widoki uwielbiam wiosnę i z niecierpliwością czekam na owocowy boom :)

    OdpowiedzUsuń