Kakaowiec, czyli ciasto z fasoli


Ciasto z czerwonej fasoli? Pierwsza myśl - to nie może się udać. Gwarantuję, że nawet nie poczujecie jej w środku. Nie ma za to ani grama mąki, jest bogate w białko, magnez i ma głęboki kakaowy smak. Pyszności :)


Na standardową keksówkę 26 na 13 cm
- 2 puszki czerwonej fasoli (800g)
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 2 dojrzałe banany
- 50 g suszonej żurawiny
- 2 łyżeczki słodziku w proszku 
- 1 łyżka kakao
- 3 jajka
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Do dekoracji
- rozpuszczone 4 kostki gorzkiej czekolady i płatki migdałów 


Krok po kroku
1) Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
2) Fasolę płuczemy i odsączamy na durszlaku.
3) Fasolę, żurawinę i banany przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa - musi być naprawdę dobrze zmielone, żeby ciasto trzymało formę i nie rozpadało się podczas krojenia.
3) Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy ją do masy. 
4) Wbijamy jajka, sodę oczyszczoną, całość miksujemy do gładkości.
5) Masę przelewamy do formy i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.
6) Po wystudzeniu ciasto posypujemy płatkami migdałów i polewamy roztopioną czekoladą.

Smacznego!




To już ostatni post z serii świątecznych, jeszcze raz życzę wszystkim zdrowych, pogodnych świąt Wielkanocnych, umiaru w jedzeniu i piciu, wytrwałości w aktywności sportowej i niewydętych brzuszków :) 

Podziel się: