Kakaowiec, czyli ciasto z fasoli
Ciasto z czerwonej fasoli? Pierwsza myśl - to nie może się udać. Gwarantuję, że nawet nie poczujecie jej w środku. Nie ma za to ani grama mąki, jest bogate w białko, magnez i ma głęboki kakaowy smak. Pyszności :)
Na standardową keksówkę 26 na 13 cm
- 2 puszki czerwonej fasoli (800g)
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 2 dojrzałe banany
- 50 g suszonej żurawiny
- 2 łyżeczki słodziku w proszku
- 1 łyżka kakao
- 3 jajka
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Do dekoracji
- rozpuszczone 4 kostki gorzkiej czekolady i płatki migdałów
Krok po kroku
1) Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
2) Fasolę płuczemy i odsączamy na durszlaku.
3) Fasolę, żurawinę i banany przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa - musi być naprawdę dobrze zmielone, żeby ciasto trzymało formę i nie rozpadało się podczas krojenia.
3) Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy ją do masy.
4) Wbijamy jajka, sodę oczyszczoną, całość miksujemy do gładkości.
5) Masę przelewamy do formy i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.
6) Po wystudzeniu ciasto posypujemy płatkami migdałów i polewamy roztopioną czekoladą.
Smacznego!
To już ostatni post z serii świątecznych, jeszcze raz życzę wszystkim zdrowych, pogodnych świąt Wielkanocnych, umiaru w jedzeniu i piciu, wytrwałości w aktywności sportowej i niewydętych brzuszków :)
28 komentarze
fasolowe wypieki sa takie mokre i zbite- uwielbiam je!
OdpowiedzUsuńAle żeby były odpowiednio zbite należy pamiętać o dobrym zmieleniu :)
UsuńŚwietnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTakiego ciasta jeszcze nie jadłam, ale chętnie to zmienię:)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńJuż parę razy piekłam ciasto fasolowe i jest ono naprawdę smaczne;)
OdpowiedzUsuńJa piekłam pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni :)
UsuńCzęsto robiłyśmy to cisto :) Jego wilgotna struktura jest dla nas idealna a najbardziej lubimy wersję z przyprawą do piernika i cynamonem :D
OdpowiedzUsuńMusi być super, następnym razem też dorzucę! :)
UsuńUpiekłam. Z czego zrobione jest ciasto powiedziałam jak zostało zjedzone i pochwalone... No i nikt mi nie uwierzył więc dałam przepis :)
OdpowiedzUsuńDobry patent! :) Cieszę się, że wszystkim smakowało!
UsuńCzy można użyć moczonej fasoli zamiast puszki?? 😀
OdpowiedzUsuńCzy można użyć moczonej fasoli zamiast puszki?? 😀
OdpowiedzUsuńCzy można użyć moczonej fasoli zamiast puszki?? 😀
OdpowiedzUsuńTak :)
Usuńmam pytanie ile to ciasto może leżeć bo nie zjadłbym tego moment sam,wiesz może ? :)
OdpowiedzUsuńMysle, ze wytrzyma 5-6 dni ☺
UsuńZrobiłem i naprawdę dobre, ale coś ze słodzikiem przesadziłem chyba :D miałem w tabletkach i go rozkruszyłem :) można żurawiny nie mielić ?
UsuńMożna, ale fasolę koniecznie :)
UsuńWiem :D , dzięki ! ;)
UsuńRobił ktoś to ciasto bez słodzika? :)
OdpowiedzUsuńTzn, czy jak nie posłodzę niczym to będzie dobre?:)
OdpowiedzUsuńMimo wszystko dodalabym jakieś slodzidlo :)
Usuńok, dzięki :) spróbuję z cukrem ;)
UsuńCzy można to ciasto zrobić ze stevią?
OdpowiedzUsuńJa zblendowalam zamiast mielic (akurat nie mialam maszynki) i tez wyszlo mega
OdpowiedzUsuńJa zblendowalam zamiast mielic (akurat nie mialam maszynki) i tez wyszlo mega
OdpowiedzUsuń