Spaghetti w sosie brokułowym z pieczarkami i suszonymi pomidorami


Dla odmiany od wczorajszej rozpusty kalorycznej, dzisiaj proponuję przepis na szybkie (czas wykonania: ok. 30 minut), zdrowe i sycące danie obiadowe. Wcinajcie bez wyrzutów sumienia!









Dla dwóch osób:
1) 0,5 opakowania makaronu razowego spaghetti
2) kubeczek jogurtu naturalnego greckiego
3) 450 g pieczarek
4) 0,5 słoiczka suszonych pomidorów
5) jeden średni brokuł
6) 2 łyżeczki pestek dyni
7) ulubione przyprawy
8) 2 łyżeczki oliwy z oliwek do podsmażenia pieczarek








1) Brokuł kroimy w różyczki i gotujemy na parze do miękkości (ok. 10 min). Odstawiamy na 10 min do przestygnięcia.
2) Obieramy pieczarki, kroimy w paseczki i podsmażamy na oliwie.
3) Suszone pomidory kroimy w paseczki.
3) Makaron gotujemy do miękkości.
4) Brokuły blendujemy na gładką masę, dodajemy jogurt naturalny i przelewamy do garnka celem podgrzania. Doprawiamy do smaku (ja użyłam wegety, pieprzu i słodkiej papryki) i do garnka dorzucamy ugotowany wcześniej makaron. Całość mieszamy aby makaron dobrze obkleił się sosem.
5) Makaron przekładamy na talerze i kładziemy na niego pieczarki i pomidory.
6) Pestki dyni prażymy na patelni i posypujemy nimi nasze danie.







Podziel się:

1 komentarze

  1. Robię się głodna od oglądania takich dań. Uwielbiam wszystkie składniki, więc z chęcią zjadłabym taki obiadek;)

    OdpowiedzUsuń