Sernik z serków wiejskich


Niskokaloryczny, białkowy i przeeeepyszny! Mam wrażenie, że zasługuje na miano fit sernika number 1 tego bloga. Oceńcie sami!


Spód i masa wykonane w robocie kuchennym My Cook Kohersen :)

Na okrągłą blaszkę o średnicy 22cm
Spód
- 1/2 szklanki płatków owsianych -> zmielić na mąkę (30 sekund, prędkość 10)
Dodać
- 12 daktyli
- 1 łyżkę gorzkiego kakao
- 2 łyżki oleju kokosowego -> połączyć składniki (1 minuta, prędkość 6), wyciągnąć z naczynia głównego i wylepić spód blaszki

Masa
- 350 g serka wiejskiego z zalewą
- 300 g gęstego jogurtu naturalnego
- 2 jajka L
- 40 g budyniu (dodajemy proszek, nie gotujemy go wcześniej)
- 3 łyżki miodu -> wszystkie składniki mieszamy przez 2,5 minuty, prędkość 6 (wychodzi dosyć rzadka masa)

1) Masę wylewamy na spód i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 55 minut (tryb góra-dół), następnie zwiększamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy jeszcze 5-10 minut do zarumienienia góry. Studzimy 20 minut w zamkniętym piekarniku, potem uchylamy drzwiczki.
2) W między czasie przygotowujemy polewę. W garnku rozpuszczamy 30g oleju kokosowego, dodajemy 2 łyżki gorzkiego kakao i 2-3 łyżki miodu (w zależności od upodobań). Polewa będzie na początku dosyć rzadka, przelewamy ją na całkowicie wystudzone ciasto i wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!


Podziel się:

0 komentarze