Ziemniaczana zapiekanka z pieczarkami, brokułem i papryką


Wiecie co sprawia mi największą radość w gotowaniu? Znajdowanie sposobu na przekształcenie popularnych fast foodów w zdrowe przysmaki i tworzenie pysznych dań z tego, co akurat mam lodówce. Dzisiejsza zapiekanka idealnie wpisuje się w ten schemat! :)

Lista składników- 1 brokuł- 1 filet z kurczaka- 20 pieczarek- mała cebula- 4 ziemniaki- mała papryka- olej kokosowy do smażenia- sos: 180g jogurtu naturalnego + czosnek, zioła prowansalskie, sól, pieprz (w wersji bardziej kalorycznej można dodać tarty ser i łyżkę majonezu)


Krok po kroku1) Ziemniaki obieramy i gotujemy 40 min w osolonej wodzie. Studzimy i kroimy w plasterki.2) Brokuł kroimy w rożyczki i gotujemy na parze, aż będzie al dente.3) Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy aż puszczą soki. Przyprawiamy solą i pieprzem, a pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę. 4) Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy do zarumienienia.5) Paprykę kroimy w drobną kostkę.6) Małe naczynie żaroodporne smarujemy olejem kokosowym albo masłem.7) W naczyniu układamy warstwami: pieczarki z cebulą, ziemniaki, kurczaka, paprykę i brokuły.8) Umieszczamy w rozgrzanym piekarniku (180 stopni, tryb góra-dół) na 20 minut (po 10 minutach brokuły polewamy sosem).

Smacznego!



Podziel się:

0 komentarze