Dietetyczny kakaowy sernik z borówkami
Mam słabość do serników. Na zdjęciach widzicie kolejną modyfikację mojego ulubionego przepisu, tym razem z dodatkiem kakao i borówek, które w trakcie pieczenia tworzą na spodzie ciasta warstwę przypominającą dżemik. Przekonajcie się sami, że każdy z Was jest w stanie wyczarować takie zdrowe i pyszne cudo we własnej kuchni :)
Lista składników na tortownicę o śr. 21 cm
Ciasto
- 1 opakowanie chudego twarogu (250g)
- 3 jajka
- 1 jogurt naturalny (180g)
- 1 śmietankowy budyń bez cukru
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 250g borówek
- 1 brzoskwinia
Krok po kroku
1) Białka ubijamy na sztywną pianę.
2) W drugiej misce blendujemy pozostałe składniki na ciasto.
3) Do uzyskanej masy dodajemy białka, 200g borówek, całość wylewamy na tortownicę i pieczemy w nagrzanym uprzednio piekarniku w 150 stopniach przez 45 minut.
4) Na górze układamy pokrojoną w plastry brzoskwinię i pozostałe borówki.
Smacznego!
Średnie wartości dla jednego dużego kawałka ciasta bez owoców, przy podziale tortownicy na 8 :)
Kcal: 94, B: 10g, W: 7,5g, T:3g
Spodobał Ci się przepis? Sprawdź moje inne propozycje na dietetyczne desery!