Filet z mintaja w amarantusowo-sezamowej panierce z młodymi ziemniaczkami i surówką ze świeżych warzyw

 
Chyba każdy z nas zna powiedzenie "być zdrowym jak ryba". Żeby cieszyć się przysłowiowym
dobrym samopoczuciem powinniśmy jak najczęściej włączać do naszego menu potrawy rybne. Mięso to jest źródłem pełnowartościowego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych (czyli tych dobrych :)), witaminy D oraz wapnia i magnezu. Spróbujcie podać rybkę w ten sposób, a gwarantuję Wam, że nawet najbardziej oporni zjedzą ze smakiem.


Lista składników na 1 porcję:
- 2 ziemniaki
- 1 filet z mintaja
panierka:
- 3 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 1 jajko
- 3 łyżki amarantusa ekspandowanego (popping) klik
- 3 łyżki sezamu
- pieprz, przyprawa do mięsa
- 1 łyżka oleju kokosowego klik
sałatka:
- 4 liście sałaty lodowej
- 1/4 zielonej papryki
- 1 mały pomidor
- 1/4 żółtej papryki
- sól, pieprz, odrobina oliwy z oliwek

Krok po kroku:
Panierka
1) Szykujemy trzy talerze.
2) Mąkę przesypujemy na pierwszy talerz, w drugim rozkłócamy jajko, a w trzecim mieszamy amarantus z sezamem i łyżką przyprawy do mięsa.
3) Umyty filet z mintaja (jeśli chcemy dodatkowo posypujemy ulubionymi przyprawami) najpierw obtaczamy w mące, potem maczamy w jajku, a na koniec obtaczamy w panierce.
4) Smażymy na łyżce rozgrzanego oleju kokosowego z obu stron do zarumienienia.
Ziemniaki
1) Osolone ziemniaki gotujemy przez ok. 40 minut. Najlepiej smakują posypane świeżym koperkiem :)
Sałatka
1) Sałatę kroimy w paski, a inne warzywa w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem, polewamy oliwą i mieszamy.

Smacznego!

Podziel się:

7 komentarze

  1. Czy dużo zmieniłby tu zwykły olej rzepakowy? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy dużo zmieniłby tu zwykły olej rzepakowy? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie obiady! Musze zrobic rybe w panierce, bo chyba nigdzie nie robilam ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy sposób na panierkę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealny obiadek, a pomysł na panierkę, super!

    OdpowiedzUsuń
  6. Panierka super!Może wykorzystam do innej ryby :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Taka panierka bez wątpienia wygrywa z tradycyjną nie tylko pod względem wartości odżywczych, ale i smaku ;)

    OdpowiedzUsuń