Tropikalne dietetyczne pancakes


Kolejna wariacja na temat śniadaniowych placuszków to pełnoziarniste pancakes w wersji nieco tropikalnej. Będziemy korzystać z wiórków kokosowych, które nadają im delikatności. Idealne jako pierwsze śniadanie, nadają się również do spakowania w pudełeczko jako kolejny posiłek. Moim zdaniem najlepiej smakują o poranku na tarasie w towarzystwie dużego kubka kawy. Polecam! :)

List składników na porcję ze zdjęcia, czas wykonania 10 minut:
- 3 całe jajka
- 3 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- łyżka miodu
- 1 brzoskwinia
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- garść rodzynek

Krok po kroku:
1) Jajka mieszamy z mąką i wiórkami kokosowymi do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Dodajemy miód (albo inny słodzik) i ponownie mieszamy.
2) Placuszki wielkości 1 łyżki smażmy na rozgrzanej patelni bez oleju, z obu stron aż do zarumienienia.
3) Podajemy w towarzystwie ulubionych owoców i jogurtu, jeśli chcemy je zapakować na wynos proponuję zrezygnować z jogurtu, a zastąpić go łyżką dżemu własnej roboty.

Smacznego! 



Kcal: 530, B: 27g, W: 37g, T: 29g
Podoba Ci się ten przepis? Sprawdź również Dietetyczne pancakes z truskawkami!

Podziel się:

10 komentarze