Pełnoziarniste naleśniki z gruszką i żurawiną
Na śniadanie, drugie śniadanie, obiad czy deser? Nieważne kiedy zrobisz te naleśniki, nadadzą się na każdy z posiłków. Pozostawiają uczucie sytości na długi czas i dosłownie rozpływają się w ustach.
Lista składników na 2-3 naleśniki, czas wykonania: 20 minut
- pół szklanki mąki pełnoziarnistej
- pół szklanki mąki krupczatki (możesz zrobić z samej pełnoziarnistej, ale dzięki krupczatce wychodzą delikatniejsze)
- 1 jajko
- pół szklanki mleka
- pół szklanki wody
- 2 łyżeczki brązowego cukru/innego słodzika
- łyżka oliwy z oliwek
Nadzienie:
- 2 łyżki twarogu wymieszanego z jogurtem/serka waniliowego
- 1 miękka gruszka pokrojona w kostkę i wymieszana z odrobiną cynamonu
- 2 łyżki żurawiny
Krok po kroku:
1) Wszystkie składniki na naleśniki mieszamy do uzyskania "naleśnikowej" konsystencji, czyli dosyć gęstej, ale lejącej się. Jeśli wyjdą za rzadkie dodajemy mąki, jeśli za gęste dodajemy wody.
2) Naleśniki smażymy z obu stron do zarumienienia na rozgrzanej patelni posmarowanej tłuszczem.
3) Placki smarujemy twarogiem/serkiem, układamy żurawinę, gruszkę i zwijamy w rulony.
Smacznego!
PS Jeśli kupiłaś twarde gruszki możesz je zmiękczyć poprzez duszenie na patelni. Wrzuć pokrojoną w kostkę gruszkę, zalej wrzątkiem i duś pod przykryciem. Dodaj cynamon, zamieszaj i wyłóż na naleśniki.
Naleśnik bez nadzienia - Kcal: 155, B: 6g, W: 19g, T: 5g
Wolisz wytrawne naleśniki?
Może spodobać Ci się ten przepis - Pełnoziarniste naleśniki z warzywami i sosem czosnkowym