Makaron z pszenicy durum z sosem z leśnych grzybów

Uwielbiam dania z makaronem. Kilka dni temu, gdy za oknem padał deszcz, dostałam jesiennego natchnienia i stworzyłam szybki sos pieczarkowy. Już wkrótce będzie można do jego wykonania użyć leśnych grzybów, których zbieranie to jedno z moich ulubionych wspomnień z dzieciństwa :)


Do wykonania tego dania użyłam makaronu z pszenicy durum.
Czym różni się ona od zwykłej pszenicy?

Pszenica durum zawiera więcej:
- białka
- żelaza
- potasu
- fosforu
- miedzi
- cynku
- witamin z gr. B
- kwasu foliowego

Dodatkowo:
- zawiera luteinę
- ma niższy indeks glikemiczny
- zawiera gluten, ale przez wysoką zawartość białka często jest tolerowany przez osoby z celiakią

Ja wybrałam makaron, który oprócz pszenicy durum, zawiera quinoa (o jej wartościach poczytacie w tym poście), pomidory i bakłażan. Jest zdrowy, ekologiczny a do tego ma piękną barwę :)
Do kupienia tutaj.


Lista składników na 4 porcje (na zdjęciach porcja dla 2 osób):
- 1/2 opakowania makaronu (250g)
- duży filet z kurczaka
- opakowanie pieczarek/kurek/3 garści leśnych grzybów
- 1 łyżka oleju (najlepiej kokosowego)
- cebula
- grecki jogurt naturalny i 2 łyżki śmietany 18%
- świeża natka pietruszki
- sól. pieprz, słodka papryka
- płatki migdałów

Krok po kroku:
1) Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, doprawiamy i gotujemy na parze do miękkości.
2) Cebulę i pieczarki obieramy, kroimy w paski i podsmażamy do miękkości. W trakcie doprawiamy solą i pieprzem.
3) Kurczaka dodajemy do patelni z grzybami, w kubeczku mieszamy jogurt ze śmietaną i pociętą natką pietruszki (dzięki dodatkowi śmietany sos się nie zważy), dodajemy na patelnię i doprawiamy.
4) Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Wykładamy na talerze, polewamy sosem, dekorujemy świeżą natką pietruszki i prażonymi płatkami migdałów.

Smacznego!





Podziel się:

7 komentarze

  1. Te leśne grzyby oddziałują baaardzo na wyobraźnie, pycha! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo pożywne i zapewne smaczne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne danie ! :) W sam raz na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham leśne grzybki w takim wydaniu!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam leśne grzyby, ale nie lubię takich makaronów :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Genialny makaron! Ogólnie jestem wielką fanką makaronów, zwłaszcza tych nietypowych, a ten z pewnością wyląduje na mojej liście must have :D przepis na pewno wypróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń