Sałatka ze szpinakiem, serem pleśniowym, gruszką i prażonymi migdałami w sosie miodowym

Chyba nie skłamię pisząc, że ta sałatka stała się ostatnio moją ulubioną. Ostatnim razem kiedy mieliśmy gości, zniknęła w przeciągu 10 minut od postawienia na stole (i to nie dlatego, że sama zjadłam połowę! :)). Jest delikatna, słodka, lekko chrupiąca, bardzo szybka w wykonaniu i uniwersalna - może służyć jako lunch, kolacja oraz sałatka na imprezę.


Na 1 talerz, czas wykonania: 10 minut
- 3 garście szpinaku (rukola też będzie jak najbardziej na miejscu)
- 1 garść płatków migdałów
- pół gruszki
- 30g sera pleśniowego
- 2 suszone śliwki (opcjonalnie)

Sos:
- 2 łyżeczki miodu
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki oliwy

1) Liście szpinaku myjemy i osuszamy (na durszlaku albo ręcznikiem papierowym).
2) Płatki migdałów wysypujemy na suchą patelnię i prażymy aż się zarumienią.
3) Gruszkę myjemy, połówkę kroimy w kostkę i wykładamy na szpinak.
4) Ser pleśniowy kruszymy w rękach i posypujemy nim szpinak.
5) Śliwki kroimy na drobne kawałki i dodajemy do sałatki.
6) Całość posypujemy płatkami migdałów.
7) Obieramy ząbek czosnku i przeciskamy przez praskę. Dodajemy miód, oliwę i mieszamy. Polewamy po sałatce.







Podziel się: