Dietetyczny sernik z brzoskwiniami okryty kremem twarogowym i borówkami
Dietetyczny sernik - bez cukru, aksamitny i rozpływający się w ustach, a do tego bardzo prosty w wykonaniu. Słodycz ciasta pięknie kontrastuje z delikatnie kwaśnymi borówkami. A Wy co upiekliście na święta?
Sernik:
- 1 kg twarogu sernikowego (bez cukru, w wiaderku)
- 5 jajek
- budyń waniliowy bez cukru
- 300g brzoskwiń z puszki (połowa dużej puszki)
- 10 łyżeczek słodzika w proszku
- łyżeczka proszku do pieczenia
Krem twarogowy:
- 1 opakowanie chudego twarogu
- 1 dojrzały duży banan
- łyżeczka soku z cytryny
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- słodzik w proszku do smaku, około 4 łyżeczek
Do dekoracji:
- 2 opakowania borówek
2) Brzoskwinie kroimy w drobną kostkę.
3) Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
4) Oddzielamy białko od żółtka.
5) Białka ubijamy na sztywną pianę.
6) Do żółtek dodajemy twaróg, budyń, łyżeczkę proszku do pieczenia i słodzik. Wszystko miksujemy na gładką masę.
7) Do masy dodajemy brzoskwinie, białka i delikatnie mieszamy łyżką.
8) Gotową masę wlewamy do okrągłej blaszki i pieczemy w temperaturze 180 stopni (funkcja góra i dół) przez 55 minut.
9) Doglądamy masę, kiedy z góry zrobi się ciemniejsza, można nałożyć folię aluminiową i piec dalej pod folią.
10) Odstawiamy do wystygnięcia.
11) Wszystkie składniki kremu twarogowego blendujemy do gładkości.
12) Wykładamy na wystudzony sernik, posypujemy umytymi i osuszonymi borówkami.
12) Wstawiamy do lodówki i po kilku godzinach można już zajadać :)
Smacznego!