Idealne jajko na miękko w duecie z wiosennymi kanapeczkami


Ile razy zdarzyło Ci się obudzić marząc o śniadaniu złożonym z chrupiącego pieczywa, gorącej kawy i idealnie ugotowanych jajek? Wstajesz z zapałem z łóżka, wrzucasz do wody jajka, po kilku minutach je wyciągasz, a tutaj... znów na twardo. O nie, koniec z tymi koszmarnymi porankami! Dzisiaj proponuję Wam jajka na miękko w duecie z wiosennymi kanapeczkami z awokado, papryką, rzodkiewką i szczypiorkiem. Doskonały pomysł na śniadanie do łóżka, kiedy ostatni raz sprawiliście w ten sposób przyjemność komuś bliskiemu? 

- 2 jajka
- 2 kromki ciemnego pieczywa
- 4 plastry awokado
- 2 plastry papryki
- 2 rzodkiewki
- szczypiorek


1) Do garnka wlewamy wodę w takiej ilości, aby przykrywała jajka, kiedy już je do niego włożymy.
2) Wodę grzejemy na największym ogniu, jajka wkładamy do środka dopiero, kiedy woda będzie bardzo mocno bulgotać.
3) Stoper włączamy, kiedy włożymy do garnka ostatnie jajko. Dla średniej wielkości jajek takich jak te na zdjęciu - czekamy 4:45. Cały czas gotujemy jajka na największym ogniu, bez przykrywki.
4) W między czasie przygotowujemy kanapki i kawę. Paprykę przekroiłam w poprzek od dołu, co pozwoliło mi uzyskać ładny wzór przypominający kwiatek.
5) Po wyłączeniu gazu od razu wylewamy wrzątek z garnka i zalewamy jajka zimną wodą. Po osuszeniu są gotowe do spożycia.





Podziel się:

2 komentarze

  1. W sumie nigdy aż tak nie zwracam uwagi na czas gotując jajka. Za każdym razem są inne;)

    OdpowiedzUsuń