Płatki ryżowe z gorącymi malinami
Płatki ryżowe są lekkostrawne i nie zawierają glutenu, dlatego polecane są dla alergików, małych dzieci, starszych osób oraz tych cierpiących na celiakię (albo będących na diecie bezglutenowej, bo tak modnie ;)). Ja osobiście polecam je każdemu, bo są po prostu pyszne, szczególnie w towarzystwie gorących malin, bananów i płatków migdałów. Sprawdźcie sami, czas wykonania - 10 minut.
Na 1 porcję:
- 5 łyżek płatków ryżowych
- szklanka mleka
- 3 łyżki płatków migdałów
- 2 szczypty cynamonu
- 1 banan
- 3 łyżki malin (ja użyłam konfitury domowej roboty, ale można też dodać mrożone maliny i dosłodzić je miodem)
1. Mleko gotujemy w rondelku, kiedy się zagotuje dodajemy płatki ryżowe. Mieszamy od czasu do czasu. Gotujemy do miękkości płatków czyli ok. 5 minut.
2. Czekając aż płatki się ugotują, obieramy banana i kroimy w plasterki.
3. Na patelni podgrzewamy maliny (jeśli są mrożone chwilę dłużej, do momentu aż puszczą sok, w razie potrzeby dosładzamy do smaku).
4. Gotowe płatki z mlekiem przelewamy do miseczki lub wysokiego naczynia. Na wierzchu układamy pokrojone banany, posypujemy cynamonem (ja dodałam też pół łyżeczki siemienia lnianego).
5. Banany polewamy malinami, a na ich wierzchu układamy płatki migdałów posypane szczyptą cynamonu.