Placki z cukinii z papryką
Nie jestem fanką placków ziemniaczanych, ale te z cukinii to jakiś kulinarny kosmos. Ekspresowe w wykonaniu, uniwersalne, bo świetnie smakują solo, z sosem pomidorowym, grillowanym kurczakiem, z sosem czosnkowym, a nawet łososiem. Palce lizać!
Lista składników na około 13 placków
- 1 średnia cukinia (ok. 300g)
- 1/2 czerwonej papryki
- 5 łyżek mąki
- sól himalajska, pieprz do smaku
- 1 jajko
- olej kokosowy do smażenia
Krok po kroku
1) Cukinię trzemy na tarce o dużych oczkach. Zostawiamy na godzinę i odlewamy sok, jeżeli nie chcemy czekać, to porządnie wyciskamy sok rękoma zanim dodamy resztę składników.
2) Paprykę kroimy w drobniutką kostkę.
3) Wszystkie składniki mieszamy w misce, ilość soli i pieprzu dobieramy w zależności od indywidualnych preferencji (ja posypuję "po wierzchu").
4) Placki z dużej łyżki smażymy z dwóch stron na rozgrzanym oleju kokosowym do uzyskania złocistego koloru.
Smacznego!
0 komentarze