Fit gofry z mąki jaglanej
Już jest! Przepis na fit gofry, o które tyle z Was prosiło w końcu na blogu :) Zapraszam!
Lista składników na 4 gofry
- 6 łyżek mąki jaglanej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/3 łyżeczki sody
- 40 ml mleka
- 1/2 łyżki oleju kokosowego/masła
- jajko
- łyżka cukru trzcinowego
Krok po kroku
1) Wszystkie składniki mieszamy łyżką w misce do połączenia składników. Konsystencję kontrolujemy zwiększając lub zmniejszając ilość mleka.
2) Wylewamy masę (u mnie ok. 40 ml) na rozgrzaną gofrownicę, zapiekamy do zbrązowienia
(ok. 2-3 minuty).
Zjadamy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
1 goferek to ok. 110 kcal, B: 3,75g, W: 16g, T: 3,25g
Jeśli nie macie w domu gofrownicy, to mogę polecić Wam cacko, które ostatnio zagościło w mojej kuchni. Wszelkie dane techniczne na temat użytego przeze mnie sprzętu znajdziecie tutaj. Jak na razie sprawuje się świetnie - jest to opiekacz, gofrownica i grill - 3 w 1, świetnie nada się do małej, studenckiej kuchni oraz na wyjazdy, jest bardzo lekki :) Jeśli chcecie, postaram się nagrać film demonstrujący jego możliwości.
9 komentarze
Nigdy nie jadłam gofrów w wersji fit. Najczęściej jednak stawiam na takie kupione z malych budeczkach klasyki z bitą śmietaną. Ale to ma milion kalorii. Z chęcią zjadłabym też gofra, gdy niekoniecznie mam ochotę doładować się kalorycznie. Dlatego to coś absolutnie dla mnie :) A do mąki jaglanej się niedawno przekonałam. Pozdrowionka serdeczne :)
OdpowiedzUsuńWow! Fit gofry są super. Zwykłych nie lubię, ale ten przepis wypróbuję na pewno!
OdpowiedzUsuńzamiast mleka polecam wodę gazowaną, wychodzą bardziej puszyste
OdpowiedzUsuńSmacznie! :)
OdpowiedzUsuńSmacznego wszystkim kto jadł je :)
OdpowiedzUsuńEwo, mogłabyś napisać coś więcej o tym urządzeniu? Może jakaś krótka recenzja? Niestety nie ma tego zbyt wiele w sieci. Ja właśnie zastanawiam się nad kupnem czegoś kompaktowego z funkcją gofrownicy w roli głównej, a to 3w1 brzmi obiecująco :) Gdyby udało Ci się nagrać filmik, o którym wspomniałaś w poście, byłoby wspaniale!
OdpowiedzUsuńTwoje gofry wyszły ślicznie - razem z dodatkami muszą być pyszne :)
Dziękuję i pozdrawiam serdecznie :)
Gofrom NIGDY nie odmówię. :D Jako dziecko jadłam wersje bardzo NIE fit - bita śmietana i polewa czekoladowa. :D Obecnie najchętniej bym zjadła po prostu razowe przyprószone cukrem pudrem.
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! Kurcze, aż żałuję że nie mam gofrownicy. Na upartego chyba skorzystam z opiekacza. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam gofry. Jakiś czas temu zakupiłam sobie gofrownicę i teraz szaleję:D Takich jak twoje jeszcze nie robiłam;)
OdpowiedzUsuń