Jajka pieczone w szynce z wiosennymi warzywami


Mega proste. Mega pyszne. Dodatkowo moim zdaniem prezentują się zachwycająco! Chcecie zrobić wrażenie na drugiej połówce? Zaserwujcie im na śniadanie do łóżka pieczone jajca w szynce :) Kuba był zachwycony!



Lista składników
- 2 jajka
- 2 plastry szynki parmeńskiej
- pieczarka
- sól himalajska, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie, czarnuszka (Ekorein)
- szczypior/kiełki, ulubione warzywa

Krok po kroku
1) Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
2) Formę na muffiny wykładamy szynką parmeńską (spód i boki), dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę pieczarkę, ostrożnie wbijamy jajko i posypujemy przyprawami.
3) Pieczemy aż zetnie się białko, w zależności od tego czy chcemy płynne czy stałe żółtko - przez ok. 15-20 minut (tryb: góra-dół).

Podajemy ze świeżym szczypiorkiem, kiełkami i warzywami.
Smacznego!









Podziel się:

5 komentarze

  1. Podane jak w restauracji! Pieczone jajka uwielbiam. Musiało być przepysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm pewnie pychotka!
    Muszę wypróbować ^^

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam to chwilę temu na kolację, przyjaciółka, z którą mieszkam była zachwycona, ja również <3

    OdpowiedzUsuń