Jajka pieczone w szynce z wiosennymi warzywami
Mega proste. Mega pyszne. Dodatkowo moim zdaniem prezentują się zachwycająco! Chcecie zrobić wrażenie na drugiej połówce? Zaserwujcie im na śniadanie do łóżka pieczone jajca w szynce :) Kuba był zachwycony!
Lista składników
- 2 jajka
- 2 plastry szynki parmeńskiej
- pieczarka
- sól himalajska, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie, czarnuszka (Ekorein)
- szczypior/kiełki, ulubione warzywa
Krok po kroku
1) Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
2) Formę na muffiny wykładamy szynką parmeńską (spód i boki), dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę pieczarkę, ostrożnie wbijamy jajko i posypujemy przyprawami.
3) Pieczemy aż zetnie się białko, w zależności od tego czy chcemy płynne czy stałe żółtko - przez ok. 15-20 minut (tryb: góra-dół).
Podajemy ze świeżym szczypiorkiem, kiełkami i warzywami.
Smacznego!
5 komentarze
Mniam,mniam,wygląda bosko
OdpowiedzUsuńOoo ja ! Świetne ! <3
OdpowiedzUsuńPodane jak w restauracji! Pieczone jajka uwielbiam. Musiało być przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńMmmm pewnie pychotka!
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować ^^
Zrobiłam to chwilę temu na kolację, przyjaciółka, z którą mieszkam była zachwycona, ja również <3
OdpowiedzUsuń