Ekspresowe fit muffiny


Każdy to zna. Pojawia się znienacka, domaga się swego i to tutaj, teraz i natychmiast! Nie daj się ochocie na słodycze, zrób sobie własne fit babeczki! Są sycące, można je zabrać w podróż, zjeść do kawki i przyrządzić w... 30 minut. Klikamy więcej po przepis :)

Lista składników na 6 babeczek
- 3/4 szklanki płatków owsianych (ja użyłam od Ekorein :))
- 2 łyżki amarantusa ekspandowanego
- 1 jajko
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki ksylitolu/cukru trzcinowego
- 1 banan pokrojony w półplasterki
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 2 plastry jabłka pokrojone w kostkę
- łyżeczka cynamonu

Krok po kroku
1) Wszystkie składniki łączymy razem w misce.
2) Nakładamy do silikonowej foremki (sprawdzi się lepiej niż papierowe papilotki, bo babeczki są bez tłuszczu i mogłyby przywierać do papieru), z wierzchu posypujemy babeczki jeszcze odrobiną amarantusa i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 25 minut.

Smacznego!









Podziel się:

18 komentarze

  1. super przepis! muszę wypróbować :) a ile mniej więcej sztuk babeczek wychodzi z tego przepisu?

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam pytanko. A nawet dwa? :) Co to znaczy, że amaratus jest ekspandowany? Co zrobić, kiedy ma się ziarna amarantusa (takie jak tu: https://www.sante.pl/produkty/pokaz/amarantus-bio-250g)?
    Uwielbiam Twojego bloga i Twoje przepisy! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej Weronika :) Ten amarantus, który posiadasz nadaje się do ugotowania (i podania np. zamiast kaszy). W sklepie możesz kupić też jego "nadmuchaną" wersję, którą z powodzeniem można dodać np. do musli, ciast, granoli, owsianki i nie trzeba go wcześniej poddawać żadnej obróbce termicznej :) Ja używam tego: http://sklepdietetyczny.pl/produkty-z-amarantusa/4736-amarantus-ekspandowany-bio-150g-bio-planet-5907814668561.html

      Usuń
  3. Babeczki są rewelacyjne! Kolejny przepis z "fit jest git" zaliczony:)
    Polecam!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy można czymś zamienić amarantusa? ��

    OdpowiedzUsuń
  5. Ewa!Dzisiaj nie mogę zdecydować się, które ciasto zrobić z Twoich przepisów. Wszystkie są świetne! (Mojemu chłopakowi przypadł do gustu brownie, z resztą nie tylko jemu! :))

    Bardzo byłoby miło, gdybyś to wszystko zawarła w książce jakiejś! Na pewno bym kupiła <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojeeeeej, Karolina jak miło! :) <3 Pozdrawiam Cię serdecznie, życzę pysznego ciasta (niezależnie od wyboru :D) i miłego weekendu :)

      Usuń
  6. Na górę dodałam orzechy włoskie - niebo w gębie <3. Nie spodziewałam się że tak pyszne FIT muffiny można zrobić w tak szybkim czasie i nie potrzeba zbyt wielu wymyślnych produktów! 11/10

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie wcinam kolejną muffinkę :) Są przepyszne !!! Jestem mile zaskoczona, że z tak prostych składników można stworzyć takie cudo !:) Bardzo dziękuję za przepis :) Pozdrawiam seredcznie

    OdpowiedzUsuń