Ekspresowe fit muffiny
Każdy to zna. Pojawia się znienacka, domaga się swego i to tutaj, teraz i natychmiast! Nie daj się ochocie na słodycze, zrób sobie własne fit babeczki! Są sycące, można je zabrać w podróż, zjeść do kawki i przyrządzić w... 30 minut. Klikamy więcej po przepis :)
Lista składników na 6 babeczek
- 3/4 szklanki płatków owsianych (ja użyłam od Ekorein :))
- 2 łyżki amarantusa ekspandowanego
- 1 jajko
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki ksylitolu/cukru trzcinowego
- 1 banan pokrojony w półplasterki
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 2 plastry jabłka pokrojone w kostkę
- łyżeczka cynamonu
Krok po kroku
1) Wszystkie składniki łączymy razem w misce.
2) Nakładamy do silikonowej foremki (sprawdzi się lepiej niż papierowe papilotki, bo babeczki są bez tłuszczu i mogłyby przywierać do papieru), z wierzchu posypujemy babeczki jeszcze odrobiną amarantusa i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 25 minut.
Smacznego!
Tagi:
babeczki
ciastka
deser
drugie śniadanie
lunchbox
muffiny
na podróż
na słodko
na wynos
śniadanie
18 komentarze
super przepis! muszę wypróbować :) a ile mniej więcej sztuk babeczek wychodzi z tego przepisu?
OdpowiedzUsuńjest napisane że 6 sztuk :)
UsuńZgadza się :)
UsuńMi wychodzi 9, kwestia foremek :)
UsuńWyglądają bosko
OdpowiedzUsuńDzięki Kochana! :)
UsuńIdealne! Uwielbiam takie :)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńMam pytanko. A nawet dwa? :) Co to znaczy, że amaratus jest ekspandowany? Co zrobić, kiedy ma się ziarna amarantusa (takie jak tu: https://www.sante.pl/produkty/pokaz/amarantus-bio-250g)?
OdpowiedzUsuńUwielbiam Twojego bloga i Twoje przepisy! :D
Hej Weronika :) Ten amarantus, który posiadasz nadaje się do ugotowania (i podania np. zamiast kaszy). W sklepie możesz kupić też jego "nadmuchaną" wersję, którą z powodzeniem można dodać np. do musli, ciast, granoli, owsianki i nie trzeba go wcześniej poddawać żadnej obróbce termicznej :) Ja używam tego: http://sklepdietetyczny.pl/produkty-z-amarantusa/4736-amarantus-ekspandowany-bio-150g-bio-planet-5907814668561.html
UsuńBabeczki są rewelacyjne! Kolejny przepis z "fit jest git" zaliczony:)
OdpowiedzUsuńPolecam!!
Aaa, super! :)
UsuńCzy można czymś zamienić amarantusa? ��
OdpowiedzUsuńWiorkami kokosowymi ;)
OdpowiedzUsuńEwa!Dzisiaj nie mogę zdecydować się, które ciasto zrobić z Twoich przepisów. Wszystkie są świetne! (Mojemu chłopakowi przypadł do gustu brownie, z resztą nie tylko jemu! :))
OdpowiedzUsuńBardzo byłoby miło, gdybyś to wszystko zawarła w książce jakiejś! Na pewno bym kupiła <3
Ojeeeeej, Karolina jak miło! :) <3 Pozdrawiam Cię serdecznie, życzę pysznego ciasta (niezależnie od wyboru :D) i miłego weekendu :)
UsuńNa górę dodałam orzechy włoskie - niebo w gębie <3. Nie spodziewałam się że tak pyszne FIT muffiny można zrobić w tak szybkim czasie i nie potrzeba zbyt wielu wymyślnych produktów! 11/10
OdpowiedzUsuńWłaśnie wcinam kolejną muffinkę :) Są przepyszne !!! Jestem mile zaskoczona, że z tak prostych składników można stworzyć takie cudo !:) Bardzo dziękuję za przepis :) Pozdrawiam seredcznie
OdpowiedzUsuń