Sałatka z brązowym ryżem, tuńczykiem i warzywami
W polskich domach podczas imprez rodzinnych na stołach goszczą głównie sałatki majonezowe. Kto z nas nie zna standardowej jarzynowej? Dzisiaj proponuję Wam lekki i szybki zamiennik, czyli połączenie brązowego ryżu z tuńczykiem, chrupiącą kukurydzą z puszki i fasolką, polane jogurtem i świeżym szczypiorkiem. Przetestujcie :)
Lista składników na 1 porcję, czas wykonania to czas ugotowania ryżu:
- 4 łyżki ugotowanego ryżu brązowego
- 5 łyżek fasoli czerwonej
- 5 łyżek kukurydzy
- 2 łyżki szczypioru
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/4 opakowania tuńczyka w oleju (samej ryby, tłuszczu nie dodajemy)
- pieprz
Krok po kroku:
1) Do miseczki dodajemy ryż, fasolę, kukurydzę, tuńczyka i jogurt, całość mieszamy, doprawiamy pieprzem i posypujemy szczypiorkiem.
Smacznego!
Wartości odżywcze:
Kcal: 318
Białko [g]: 17
Węglowodany [g]: 44
Tłuszcze [g]: 7
PS Jeśli chcecie wykonać sałatkę w większej ilości, wystarczy zmieszać ze sobą 150g ryżu (1,5 standardowej saszetki), całą puszkę kukurydzy, fasoli, tuńczyka oraz mały kubeczek jogurtu naturalnego.
Tagi:
czerwona fasola
dla gości
kolacja
kukurydza
na wynos
ryż
sałatka
szczypiorek
śniadanie
tuńczyk