Sałatka z brązowym ryżem, tuńczykiem i warzywami

W polskich domach podczas imprez rodzinnych na stołach goszczą głównie sałatki majonezowe. Kto z nas nie zna standardowej jarzynowej? Dzisiaj proponuję Wam lekki i szybki zamiennik, czyli połączenie brązowego ryżu z tuńczykiem, chrupiącą kukurydzą z puszki i fasolką, polane jogurtem i świeżym szczypiorkiem. Przetestujcie :)

Lista składników na 1 porcję, czas wykonania to czas ugotowania ryżu:
- 4 łyżki ugotowanego ryżu brązowego
- 5 łyżek fasoli czerwonej 
- 5 łyżek kukurydzy 
- 2 łyżki szczypioru
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/4 opakowania tuńczyka w oleju (samej ryby, tłuszczu nie dodajemy) 
- pieprz

Krok po kroku:
1) Do miseczki dodajemy ryż, fasolę, kukurydzę, tuńczyka i jogurt, całość mieszamy, doprawiamy pieprzem i posypujemy szczypiorkiem.

Smacznego!

Wartości odżywcze:
Kcal:  318
Białko [g]: 17
Węglowodany [g]: 44
Tłuszcze [g]: 7

PS Jeśli chcecie wykonać sałatkę w większej ilości, wystarczy zmieszać ze sobą 150g ryżu (1,5 standardowej saszetki), całą puszkę kukurydzy, fasoli, tuńczyka oraz mały kubeczek jogurtu naturalnego.








Podziel się: