Torcik śniadaniowy z bananami i masłem orzechowym

Kto powiedział, że dnia nie można zacząć od torciku orzechowo-bananowego? Ma tylko dwie wady - za szybko znika ze stołu i uzależnia ;) Przekonajcie się sami!











Czas wykonania - 10 minut.
Na 4 placki:
- 1 jajko
- 40 ml mleka
- 3 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 banan
- opcjonalnie: nasiona chia do posypania







1) Jajko i mleko mieszamy trzepaczką. Dodajemy mąkę i ponownie mieszamy aż do konsystencji gęstej śmietany.
2) Na patelni bez dodatku tłuszczu formujemy placki wielkości 2 łyżek i smażymy do zarumienienia z obu stron. Nic nie przywiera, pamiętajcie tylko aby dobrze rozgrzać patelnię.
3) Placki przekładamy masłem orzechowym, warstwa po warstwie i układamy jeden na drugim.
4) Podajemy z plasterkami banana i innymi świeżymi owocami.










Podziel się: