Torcik śniadaniowy z bananami i masłem orzechowym
Kto powiedział, że dnia nie można zacząć od torciku orzechowo-bananowego? Ma tylko dwie wady - za szybko znika ze stołu i uzależnia ;) Przekonajcie się sami!
Czas wykonania - 10 minut.
Na 4 placki:
- 1 jajko
- 40 ml mleka
- 3 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 banan
- opcjonalnie: nasiona chia do posypania
1) Jajko i mleko mieszamy trzepaczką. Dodajemy mąkę i ponownie mieszamy aż do konsystencji gęstej śmietany.
2) Na patelni bez dodatku tłuszczu formujemy placki wielkości 2 łyżek i smażymy do zarumienienia z obu stron. Nic nie przywiera, pamiętajcie tylko aby dobrze rozgrzać patelnię.
3) Placki przekładamy masłem orzechowym, warstwa po warstwie i układamy jeden na drugim.
4) Podajemy z plasterkami banana i innymi świeżymi owocami.
15 komentarze
No, no, no- prawdziwa rozkosz jeść torcik na śniadanie. Nie mogę patrzeć na te smakołyki głodna, pędzę do kuchni coś przegryźć, bo mi w brzuchu burczy ;) Pychota, uwielbiam masło orzechowe :) pod każdą postacią chyba.Ale takie prawdziwe masło orzechowe, oczywiście :) Zapraszam w wolnej chwili do mnie, dziś za ciasto jogurtowe. Pozdrawiam i życzę miłej niedzieli :) Megly (megly.pl)
OdpowiedzUsuńAle pyszności. Ja ostatnio też bardzo często jem omlety na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł ;)
OdpowiedzUsuńPycha ;)
OdpowiedzUsuńTorciki na śniadania są świetne. A orzechowo- bananowe są najlepszymi!;)
OdpowiedzUsuńWcale się nie dziwimy, że znika i uzależnia! Już sam wygląd robi szał :D
OdpowiedzUsuńnie ma to jak od rana dogodzić sobie takim zdrowym mini torcikiem :)
OdpowiedzUsuńomomomoom!
OdpowiedzUsuńA jest jakaś wersja bez mąki? :c
OdpowiedzUsuńSprawdź mój przepis "Najprostsze placki swiata" :)
UsuńMożna, rano można wszystko! :) Super to wygląda!
OdpowiedzUsuńwypróbowałam, wyszły świetnie! dzięki za super przepis :)
OdpowiedzUsuńmasz może instagrama?
Czy mogę użyć mąki żytniej? :)
OdpowiedzUsuńTak :)
UsuńDałam mniej mąki, ale o jedno jajko więcej. Poza tym białka ubiłam osobno i placki wyszły jeszcze bardziej puszyste. Nieziemsko pyszne!
OdpowiedzUsuń