Warzywna pasta jajeczna z awokado, świeżym ogórkiem, koperkiem i papryką
Kto raz zrobi tę pastę już nigdy nie będzie zastanawiał się o co chodziło w refrenie tej piosenki. Nie ma tutaj ani grama majonezu, idealnie komponuje się ze świeżym pieczywem, pięknie pachnie, a warzywa wdzięcznie chrupią pod zębami. W sam raz na niedzielny poranek!
Na 5 kromek, czas przygotowania: 15 minut
- 1 awokado
- 2 jajka
- 1/5 pęczka koperku
- 1/3 świeżego ogórka
- 1/3 świeżej papryki
- sól, pieprz
1) Jajka gotujemy na twardo.
2) Czekając na jajka usuwamy pestkę z awokado, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
3) Paprykę i ogórka kroimy w cienką kostkę, a koperek na drobne kawałeczki.
4) Jajka obieramy ze skorupki i blendujemy z awokado (można użyć też widelca, mogą zostać większe kawałki).
5) Dodajemy pokrojone warzywa i mieszamy łyżką. Doprawiamy do smaku i smarujemy pieczywo.