Warzywna pasta jajeczna z awokado, świeżym ogórkiem, koperkiem i papryką

Kto raz zrobi tę pastę już nigdy nie będzie zastanawiał się o co chodziło w refrenie tej piosenki. Nie ma tutaj ani grama majonezu, idealnie komponuje się ze świeżym pieczywem, pięknie pachnie, a warzywa wdzięcznie chrupią pod zębami. W sam raz na niedzielny poranek!

Na 5 kromek, czas przygotowania: 15 minut
- 1 awokado
- 2 jajka 
- 1/5 pęczka koperku
- 1/3 świeżego ogórka
- 1/3 świeżej papryki
- sól, pieprz

1) Jajka gotujemy na twardo.
2) Czekając na jajka usuwamy pestkę z awokado, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
3) Paprykę i ogórka kroimy w cienką kostkę, a koperek na drobne kawałeczki.
4) Jajka obieramy ze skorupki i blendujemy z awokado (można użyć też widelca, mogą zostać większe kawałki).
5) Dodajemy pokrojone warzywa i mieszamy łyżką. Doprawiamy do smaku i smarujemy pieczywo.






Podziel się:

13 komentarze

  1. Już dawno odkryłyśmy, że awokado świetnie zastępuje majonez w sałatkach :) Taka pasta musi być pyszna choć przyznamy, że nie robimy ich zbyt często :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zacznę robić zdecydowanie częściej, bo urzekła nasze podniebienia :)

      Usuń
  2. Cudowne i smaczne ,muszę zapamiętać z tym awokado mmmm....

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo pozytywnie. Myślałam, że chodzi Ci o piosenkę o paście jajecznej na śniadanie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A tej chyba nie kojarzę :) Ale też by się idealnie wpasowała!

      Usuń
  4. Fotografie iście wiosenne!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poczułam natchnienie podjadając pastę prosto z miseczki :)!

      Usuń
  5. Koperek jest moją zmorą, gdyby tak zastąpić go szczypiorkiem to pasta byłaby idealna;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepyszne dodalam jeszcze troche soku z cytryny mniam!!!

    OdpowiedzUsuń