Pełnoziarnisty makaron ze szpinakiem i serem feta
Przez święta zdążyłam zatęsknić za makaronem, dlatego nie miałam dylematu co zrobić dzisiaj na obiad. Nie wiem skąd wzięły się legendy o mdłym smaku szpinaku, ponieważ od kiedy pierwszy raz spróbowałam tego warzywa stałam się jego ogromną fanką. Dobrze doprawiony i w odpowiedniej oprawie jest po prostu wyborny. Poza tym zawiera więcej witaminy C niż cytryna, jest superniskokaloryczny i opóźnia procesy starzenia. To co dzisiaj gotujecie na obiad? :)
Dla 2 osób, czas wykonania 20 minut:
- pół opakowania pełnoziarnistego makaronu
- mrożony szpinak - mój był w małych kostkach, użyłam ich ok. 15 (można wykorzystać też świeży szpinak)
- pół kostki sera feta - zazwyczaj do tego dania używałam sera mascarpone - smakuje absolutnie obłędnie i od czasu do czasu można sobie na niego pozwolić, ale staram się szukać mniej kalorycznych zamienników, dlatego zdecydowałam się na ser feta
- pieprz, słodka papryka
- 2 ząbki czosnku
- filet z kurczaka - opcjonalnie
- płatki migdałów
1) Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
2) Szpinak rozmrażamy na dużej patelni.
3) Do rozmrożonego szpinaku dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokruszony ser feta, doprawiamy pieprzem i słodką papryką do smaku.
4) Jeżeli chcemy, możemy ugotować na parze pokrojonego w kostkę kurczaka i dorzucić go do dania.
5) Na patelnię dodajemy ugotowany makaron i całość dobrze mieszamy.
6) Wykładamy na talerze i posypujemy drobnymi kawałkami sera feta.
6) Na małej patelni prażymy migdały, posypujemy nimi gotowe danie.
11 komentarze
Smacznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, tak też smakuje :)
UsuńKocham szpinak, mi również posmakował po pierwszym spróbowaniu:)
OdpowiedzUsuńJa już dzisiaj jestem po obiedzie, więc makaronu ze szpinakiem nie zrobię, ale takie połączenia uwielbiam i w sumie czasami jem;)
Tylko nie próbuj z mascarpone - jak raz poznasz ten smak, to już nigdy nie będziesz chciała jeść tego dania w innej wersji :D
UsuńPyszna propozycja, uwielbiam szpinak, ser feta a makaron pełnoziarnisty jest już w ogóle jak najbardziej na miejscu :)
OdpowiedzUsuńDo wypróbowania, bo jest pycha :)
UsuńZielony kolor nas bardzo zachęca do konsumpcji xD
OdpowiedzUsuńKochamy szpinak :)
Zdrowy i pyszny! :) Czyli idealne połączenie!
UsuńPrzepyszne przepisy ;) Będę zaglądać tu częściej ;)
OdpowiedzUsuńJuz kupilam skladniki i powoli zaczynam robic :)
OdpowiedzUsuńJa właśnie zajadam i nie mogę się oprzeć dokladce takie dobre. Na górę posypalam prazone nerkowce. Rewelacyjne połączenie! Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuń