Pełnoziarniste tagliatelle z kurczakiem, pieczarkami i pietruszką
Sesja to ciężki czas dla każdego studenta. Jak nie dać się pokusie jedzenia fast foodów na mieście i zupek chińskich z proszku? Ugotować sobie tagliatelle z kurczakiem, pieczarkami i pietruszką w niecałe 25 minut! Z podanych składników wyjdą 3 porcje - można przechować w lodówce na następny dzień, albo zjeść w towarzystwie :)
- pół opakowania pełnoziarnistego makaronu tagliatelle
- pół pęczka natki pietruszki
- 500g pieczarek
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 1 cebula
- duży jogurt naturalny
- ulubione przyprawy
1) Kurczaka oczyszczamy, kroimy w kostkę, przyprawiamy ulubionymi przyprawami (u mnie pieprz, słodka papryka, odrobina curry, bazylia) i gotujemy na parze do miękkości.
2) Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
3) Pieczarki obieramy i kroimy w plastry, a cebulę w kostkę.
4) Na patelni podsmażamy pod przykryciem na odrobinie oliwy pokrojone wcześniej pieczarki i cebulę. Przyprawiamy do smaku. Dodajemy pokrojoną drobno pietruszkę, ugotowanego kurczaka i jogurt naturalny, gotujemy jeszcze chwilę, mieszamy z makaronem i wykładamy na talerze.
Wskazówka: Przed dodaniem jogurtu na patelnię wyciągnij go kilkanaście minut wcześniej z lodówki. Część soku z cebuli i pieczarek dodaj do kubeczka i wymieszaj z jogurtem zanim przełożysz całość na patelnię. Wybierz jogurt o 10% zawartości tłuszczu - wszystko to powinno zapobiec zważeniu się jogurtu na patelni.