Kakaowy mus z awokado pod pierzynką z lodów bananowych


Kakaowy mus z awokado pod pierzynką z lodów bananowych może być słusznie uważany za kaloryczny deser, ale gwarantuję Wam, że warto go zjeść zamiast chemicznie przetworzonych naładowanych niezdrowymi tłuszczami batonów. Dlaczego?
Awokado to skarbnica likopenu, potasu, witaminy C, E, A, kwasu foliowego i luteiny.
Banany zawierają potas, błonnik, magnez i witaminę C, a cynamon wspomaga trawienie, ma właściwości przeciwzapalne, usprawnia pamięć, poprawia koncentrację a nawet uznawany jest za afrodyzjak.
Dla porównania, skład i kaloryczność przykładowego batonika Kinder Bueno, po którego zjedzeniu od razu jesteśmy głodni.

Wybór jest już chyba oczywisty? :) Dawno nie jadłam tak dobrego deseru i na pewno zagości on niedługo ponownie na moim stole. Mus oraz lody można również wcinać solo. Czas wykonania: 10 minut + pamiętajcie aby zamrozić dzień wcześniej banana.
Na 1 dużą porcję dla łasucha (jak na zdjęciach), lub 2 mniejsze:
Mus:
- 1 dojrzałe awokado
- 1 dojrzały banan
- 2 łyżeczki kakao

Lody:
- 1 zamrożony dzień wcześniej banan
- pół łyżeczki cynamonu

Opcjonalnie: miód do smaku, gorzka czekolada (im więcej % kakao tym lepiej) i płatki migdałów do dekoracji








Mus:
1) Awokado obieramy ze skórki, usuwamy pestkę, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski.
2) Banana obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do awokado. Wszystko blendujemy na gładką masę.
3) Dodajemy 2 łyżeczki kakao i ponownie blendujemy.
4) Mus przekładamy do pucharków, w razie potrzeby można dosłodzić do smaku, ale przy dojrzałym bananie nie ma takiej potrzeby.
Rada: Jeśli dodamy do musu pokruszone orzechy uzyskamy smak podobny do Nutelli!

Lody:
1) Zamrożonego banana kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy 0,5 łyżeczki cynamonu i blendujemy w osobnej miseczce.
2) Wykładamy na mus czekoladowy.








Podziel się:

9 komentarze

  1. Oj tam taki deser można jeść, przecież zawiera tyle cennych witamin, które wymieniłaś;)
    Bardzo lubię banany i awokado- deser na pewno ma niebiański smak:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyśmienity i bardzo sycący! Polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyśmienity i bardzo sycący! Polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pamiętając sprzed lat, że nienawidzę smaku awokado, uznałam że ten przepis będzie idealny aby ten smak "odczarować". Niestety udało mi się zjeść mus dopiero po dodaniu dwóch dużych łyżek miodu i kolejnego podejścia do awokado już nie będzie ;/ A wyglądało tak apetycznie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A może banan był za mało dojrzały? Wtedy miód jest konieczny, oczywiście wrażliwość na smak słodki jest bardzo indywidualna i tak jak pisałam w przepisie czasem trzeba mus dosłodzić.

      Usuń
    2. Banan był dojrzały, po prostu nie mogę znieść smaku awokado i chciałam go jakoś zabić :)

      Usuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń