Kakaowy mus z awokado pod pierzynką z lodów bananowych
Kakaowy mus z awokado pod pierzynką z lodów bananowych może być słusznie uważany za kaloryczny deser, ale gwarantuję Wam, że warto go zjeść zamiast chemicznie przetworzonych naładowanych niezdrowymi tłuszczami batonów. Dlaczego?
Awokado to skarbnica likopenu, potasu, witaminy C, E, A, kwasu foliowego i luteiny.
Banany zawierają potas, błonnik, magnez i witaminę C, a cynamon wspomaga trawienie, ma właściwości przeciwzapalne, usprawnia pamięć, poprawia koncentrację a nawet uznawany jest za afrodyzjak.
Dla porównania, skład i kaloryczność przykładowego batonika Kinder Bueno, po którego zjedzeniu od razu jesteśmy głodni.
Wybór jest już chyba oczywisty? :) Dawno nie jadłam tak dobrego deseru i na pewno zagości on niedługo ponownie na moim stole. Mus oraz lody można również wcinać solo. Czas wykonania: 10 minut + pamiętajcie aby zamrozić dzień wcześniej banana.
Na 1 dużą porcję dla łasucha (jak na zdjęciach), lub 2 mniejsze:
Mus:
- 1 dojrzałe awokado
- 1 dojrzały banan
- 2 łyżeczki kakao
Lody:
- 1 zamrożony dzień wcześniej banan
- pół łyżeczki cynamonu
Opcjonalnie: miód do smaku, gorzka czekolada (im więcej % kakao tym lepiej) i płatki migdałów do dekoracji
Mus:
1) Awokado obieramy ze skórki, usuwamy pestkę, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski.
2) Banana obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do awokado. Wszystko blendujemy na gładką masę.
3) Dodajemy 2 łyżeczki kakao i ponownie blendujemy.
4) Mus przekładamy do pucharków, w razie potrzeby można dosłodzić do smaku, ale przy dojrzałym bananie nie ma takiej potrzeby.
Rada: Jeśli dodamy do musu pokruszone orzechy uzyskamy smak podobny do Nutelli!
Lody:
1) Zamrożonego banana kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy 0,5 łyżeczki cynamonu i blendujemy w osobnej miseczce.
2) Wykładamy na mus czekoladowy.