Zupa krem z brokułami i kalafiorem
Za oknem szare, zimowe południe, dlatego na rozweselenie proponuję wiosenną zupkę warzywną w towarzystwie żółtych tulipanów.
Ilość porcji uzależniona jest od tego jak gęstą zupę chcecie otrzymać, podaję przepis na wodnistą konsystencję jak na zdjęciach (4-5 porcji), ale jeśli macie ochotę na zupę krem - dodajcie mniej wody a z poniższych składników otrzymacie 2-3 porcje.
- 0,5 główki brokuła
- 0,5 główki kalafiora
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 kostka drobiowa rosołowa np. Winiary (możecie sami sporządzić wywar, ale że ja wychodzę z założenia <30 min na przygotowanie - dorzuciłam kostkę)
- przyprawy: wegeta, pieprz, ostra i słodka papryka
- mały serek homogenizowany naturalny/mały jogurt grecki
- pestki dyni
- sucharki/grzanki
1. Myjemy warzywa, obieramy marchewkę i cebulę.
2. Brokuła dzielimy na różyczki, marchewki i cebulę kroimy na kawałki (dowolnej wielkości - chodzi o to, żeby łatwiej je zmielić w blenderze).
3. Warzywa oraz kostkę drobiową wkładamy do garnka z wrzącą wodą (woda powinna być wlana w takiej ilości, aby dominowała 1-2cm nad poziomem warzyw) i gotujemy do miękkości (około 12 minut).
4. Po ugotowaniu warzyw czekamy około 3 minut, aż przestygną.
5. Do garnka dodajemy małe opakowanie serka homogenizowanego naturalnego/jogurtu greckiego i miksujemy je ze sobą (ja użyłam w tym celu blendera imersyjnego).
6. Doprawiamy do smaku.
5. Podajemy z pestkami dyni i kruszonymi grzankami.
0 komentarze