Zupa krem z brokułami i kalafiorem


Za oknem szare, zimowe południe, dlatego na rozweselenie proponuję wiosenną zupkę warzywną w towarzystwie żółtych tulipanów.

Ilość porcji uzależniona jest od tego jak gęstą zupę chcecie otrzymać, podaję przepis na wodnistą konsystencję jak na zdjęciach (4-5 porcji), ale jeśli macie ochotę na zupę krem - dodajcie mniej wody a z poniższych składników otrzymacie 2-3 porcje.
  • 0,5 główki brokuła
  • 0,5 główki kalafiora
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 kostka drobiowa rosołowa np. Winiary (możecie sami sporządzić wywar, ale że ja wychodzę z założenia <30 min na przygotowanie - dorzuciłam kostkę)
  • przyprawy: wegeta, pieprz, ostra i słodka papryka
  • mały serek homogenizowany naturalny/mały jogurt grecki
  • pestki dyni
  • sucharki/grzanki


1. Myjemy warzywa, obieramy marchewkę i cebulę. 
2. Brokuła dzielimy na różyczki, marchewki i cebulę kroimy na kawałki (dowolnej wielkości - chodzi o to, żeby łatwiej je zmielić w blenderze).
3. Warzywa oraz kostkę drobiową wkładamy do garnka z wrzącą wodą (woda powinna być wlana w takiej ilości, aby dominowała 1-2cm nad poziomem warzyw) i gotujemy do miękkości (około 12 minut).
4. Po ugotowaniu warzyw czekamy około 3 minut, aż przestygną.
5. Do garnka dodajemy małe opakowanie serka homogenizowanego naturalnego/jogurtu greckiego i miksujemy je ze sobą (ja użyłam w tym celu blendera imersyjnego).
6. Doprawiamy do smaku.
5. Podajemy z pestkami dyni i kruszonymi grzankami.












Podziel się:

0 komentarze