Ryż z warzywami i kurczakiem w sosie sojowo-kokosowym


Podstawą dzisiejszego dania jest moja ulubiona baza, czyli ryż, warzywa i kurczak, ale w nowej, azjatyckiej odsłonie. Przepyszny podmuch świeżości!


Lista składników na 6 porcji
- szklanka ryżu jaśminowego Amplio
- olej kokosowy
- 2 filety z kurczaka
- 1 cebula
- 1/2 pęczka pietruszki
- curry, papryka ostra Maluku
- sól, pieprz
- 3 łyżki sosu sojowego
- puszka mleczka kokosowego
- 1 średnia cukinia
- 1/2 świeżej, czerwonej papryki

Krok po kroku
1) Kurczaka kroimy w kostkę. Dodajemy sól, pieprz, łyżeczkę curry, łyżeczkę oleju kokosowego i odstawiamy do lodówki na 30 minut.
2) Cebulę kroimy w kostkę, pietruszkę drobno siekamy.
3) Ryż przepłukujemy, gotujemy według przepisu na opakowaniu do miękkości, doprawiamy solą, 1/2 łyżeczki curry.
4) Kurczaka podsmażamy na oleju kokosowym, gdy się zarumieni dodajemy cebulkę, sos sojowy i mleczko kokosowe. 
5) Cukinię i paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy na osobnej patelni. Doprawiamy solą i pieprzem, gdzie zmiękną dodajemy do sosu.
6) Na patelnię z sosem wrzucamy ryż, całość mieszamy, gotujemy razem dwie minutki i doprawiamy do smaku ostrą papryką, solą i pieprzem.

Smacznego!




Podziel się:

0 komentarze