Risotto z kurczakiem i suszonymi pomidorami


Ostatnie risotto było boskie, ale to pomidorowe jeszcze bardziej podbiło nasze kubki smakowe :) Spróbujecie? 

Lista składników na 3 porcje
- szklanka ryżu arborio do risotto (koniecznie ten! można kupić w Piotrze i Pawle, albo dużych supermarketach typu Auchan; jeśli użyjecie innego, to otrzymacie pilaw, a nie risotto)
- oliwa (ja zamawiam w sklepie Amplio)
- średnia cebula
- pokrojone w kostkę suszone pomidory
- 4 szklanki zupy pomidorowej ugotowanej na 3 filetach z kurczaka
- 4 łyżki tartego parmezanu
- świeżo mielony pieprz

Krok po kroku
1) Bulion przygotowujemy nawet dzień wcześniej, albo tego samego dnia rano, co przyspieszy nam późniejszy proces gotowania. Ja ugotowałam zupę pomidorową na filetach z kurczaka, które później wyciągnęłam, pokroiłam w paski i użyłam do risotto.
2) Cebulkę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą. Podsmażamy (ale nie doprowadzamy do zeszklenia) i dodajemy ryż. Powinien on zostać całkowicie obtoczony w oliwie, ale nie może w niej pływać. Smażymy ciągle mieszając przez minutę, aż zmieni kolor z białego na przezroczysty.
3) Po minucie zalewamy risotto małą chochlą gorącej pomidorówki. Od teraz mieszamy i pilnujemy, żeby ryż się nie przypalił. Bulion dolewamy stopniowo, dopiero jak ryż wchłonie poprzednią chochlę. Gotowanie ryżu powinno trwać około 23 minut, pod koniec możecie zacząć próbować, czy ryż jest już miękki.
4) Razem z ostatnią chochlą dodajemy kurczaka, suszone pomidory i gotujemy razem jeszcze kilka minut.
5) Na koniec całość posypujemy parmezanem i świeżo mielonym pieprzem. Dekorujemy listkiem bazylii.

Smacznego!

Podziel się:

0 komentarze