Risotto z kurczakiem i pieczarkami


Nie pizza, nie makarony a właśnie risotto jest moim ulubionym daniem kuchni włoskiej. Najlepsze w życiu jadłam we Florencji i aż mi ślinka cienkie na samo wspomnienie tego dania. Spróbujcie sami, a przepadniecie!



Lista składników na 3 porcje
- szklanka ryżu arborio do risotto (koniecznie ten! można kupić w Piotrze i Pawle, albo dużych supermarketach typu Auchan; jeśli użyjecie innego, to otrzymacie pilaw, a nie risotto)
- oliwa (ja zamawiam w sklepie Amplio)
- 2 małe filety z kurczaka
- 500 g pieczarek
- średnia cebula
- 4 szklanki bulionu warzywnego
- 4 łyżki tartego parmezanu
- świeżo mielony pieprz
- opcjonalnie 1/4 szklanki białego wina

Krok po kroku
1) Bulion przygotowujemy nawet dzień wcześniej, albo tego samego dnia rano, co przyspieszy nam późniejszy proces gotowania. Może to być rosół, bulion warzywny, grzybowy albo mięsny, wedle Waszego uznania.
2) Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy do zarumienia. Przekładamy do miseczki.
3) Pieczarki obieramy, kroimy w pół plasterki i podsmażamy na oliwie lub maśle. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, przekładamy do miseczki.
4) Cebulkę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą. Podsmażamy (ale nie doprowadzamy do zeszklenia) i dodajemy ryż. Powinien on zostać całkowicie obtoczony w oliwie, ale nie może w niej pływać. Smażymy ciągle mieszając przez minutę, aż zmieni kolor z białego na przezroczysty.
5) Po minucie zalewamy risotto albo tradycyjnie białym winem, albo pomijamy ten etap i od razu podlewamy małą chochlą gorącego bulionu (pamiętajcie, że jeżeli przygotowaliście go wcześniej, musicie go najpierw podgrzać). Od teraz mieszamy i pilnujemy, żeby ryż się nie przypalił. Bulion dolewamy stopniowo, dopiero jak ryż wchłonie poprzednią chochlę. Gotowanie ryżu powinno trwać około 20-25 minut, pod koniec możecie zacząć próbować, czy ryż jest już miękki.
6) Razem z ostatnią chochlą dodajemy pieczarki, kurczaka i gotujemy razem jeszcze kilka minut.
7) Na koniec całość posypujemy parmezanem i świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego!



Podziel się:

0 komentarze