Młoda kapusta z marchewką, kurczakiem i koperkiem


Nie ma nic lepszego niż sezonowe owoce i warzywa. Młoda, aromatyczna kapusta zawiera mnóstwo witaminy C, K i kwasu foliowego, a w połączeniu z marchewką i kurczakiem smakuje wprost doskonale!

Lista składników na duży garnek (taki jak do zupy ;))
- 1 mała główka młodej kapusty
- 5 dużych marchewek
- 1/2 selera
- 1 pietruszka
- koper
- 3 duże filety z kurczaka
- sól, pieprz
- olej kokosowy
- kartonik/puszka przecieru pomidorowego

Krok po kroku
1) Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy. Kroimy w kostkę, dodajemy do garnka i zalewamy odrobiną wody.
2) Kapustę kroimy w paski, dodajemy do garnka, wlewamy 200 ml wody i dusimy pod przykryciem. Kapusta zmniejszy później swoją objętość, więc nie panikujemy jeśli prawie wyskakuje nam z garnka :) 
3) Filety z kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju kokosowym. Smażymy bez doprawiania. Dorzucamy do garnka z kapustą i dusimy pod przykryciem, aż warzywa będą zupełnie miękkie.
4) Dodajemy koperek, przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!


Podziel się:

0 komentarze